EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
 
Alte articole din Organizatii Articol publicat: Miercuri, 28 Mai 2014
fnme_1.jpg

Două ministere, înştiinţate printr-o adresă de greva foamei sindicaliştilor FNME

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) au trimis către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi către ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea o adresă prin care este prezentată acţiunea celor trei lideri sindicali aflaţi în greva foamei de şapte zile, în semn de protest faţă de abuzurile comise de conducerea Complexului Energetic (CE) Oltenia.

În respectivul document sunt precizate, potrivit liderilor FNME, abuzurile comise de conducerea companiei energetice care au dus la intrarea în greva foamei a celor trei sindicalişti. Mai mult, prin respectiva adresă, sindicaliştii îi cer ajutorului ministrului Aurelia Cristea să intervină pentru ca relaţia dintre administraţie şi sindicatele miniere să intre în normalitate, fiind cunoscut faptul că reprezentanţii CEO nu au acceptat dialogul cu cei ai FNME.

"Doamnă ministru, aşa cum, de altfel, ştiţi, trei dintre colegii noştri, lideri de sindicat din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie, au intrat în greva foamei începând cu data de 21.05.2014 în faţa sediului SC Complexul Energetic Oltenia SA Târgu Jiu, în semn de protest faţă de abuzurile comise de conducerea executivă a companiei, abuzuri permanente şi care ar putea fi rezumate astfel: nerespectarea hotărârilor judecătoreşti executorii şi definitive, încălcarea cu rea-credinţă a prevederilor din contractul colectiv de muncă la nivelul SC Complexul Energetic Oltenia SA pe anii 2013-2014, refuzul acceptării liderilor din FNME la dialogul social, motivând dreptul (închipuit) de a alege cu cine doreşte domnia sa, Laurenţiu Ciurel, să comunice, măsuri discriminatorii şi total abuzive faţă de liderii din FNME, consideraţi nesupuşi PSD-ului", se arată în documentul adresat de sindicalişti ministrului Aurelia Cristea.

În acelaşi document se mai arată că unul dintre trei cei sindicalişti aflaţi în greva foamei a necesitat spitalizarea în regim de urgenţă, în locul său urmând să intre în greva foamei vicepreşedintele FNME, Dumitru Popa. Liderii din minerit şi energie intenţionează să facă protestul lor cunoscut la nivel internaţional, până când legislaţia europeană şi cea naţională cu privire la dialogul social vor fi respectate şi motivele care au dus la declararea grevei foamei vor găsi rezolvare.

"(...) Acest protest extrem a dus la spitalizarea în regim de urgenţă a colegului nostru Bejinaru Petre. Protestul iniţiat de colegii noştri va continua prin intrarea în greva foamei a domnului vicepreşedinte al FNME, Popa Dumitru, începând cu data de 28.05.2014 ora 7,30. Fiecare spitalizare a vreunui coleg de-al nostru va fi compensată de o nouă intrare în greva foamei a altui coleg. Intenţionăm să internaţionalizăm protestul nostru (prin apelarea la federaţiile europene de profil) până când legislaţia europeană şi cea naţională cu privire la dialogul social vor fi respectate şi motivele care au dus la declararea grevei foamei vor găsi rezolvare. (...) Cerem să faceţi uz de autoritatea dumneavoastră pentru a se intra pe un făgaş normal în relaţia administraţie - sindicate. În acest sens, dorim să avem o întrevedere cu dumneavoastră în cursul acestei săptămâni şi credem că lucrurile se vor rezolva prin găsirea unor soluţii acceptabile de toate părţile", se mai precizează în respectiva adresă.

Trei sindicalişti au intrat, în data de 21 mai, în greva foamei pe perioada nedeterminată, în semn de protest faţă de abuzurile comise de conducerea CE Oltenia. Aceştia au declarat că nu vor renunţa la protest dacă administraţia nu va lua măsuri concrete pentru rezolvarea cerinţelor acestora. AGERPRES
Alte articole din Organizatii

Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter