EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
 
Alte articole din Comunicate de presa Articol publicat: Joi, 07 Iunie 2012
sustinem_rosia.JPG

Scrisoare deschisă adresată Prim-Ministrului României

Stimate Domnule Prim-Ministru,
Referitor la aşa-zisa scrisoare deschisă a Coaliţiei pentru Mediu despre demiterea ministrului economiei în urma unor declaraţii de susţinere a activităţilor miniere în Munţii Apuseni, vrem să vă aducem la cunoştinţă că ONG-urile din respectiva coaliţie nu sunt reprezentative pentru oamenii din Roşia Montană.
Considerăm că ONG-uri precum “Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România” sau “Asociaţia Ţinutul Secuiesc Verde” uită că şi oamenii sunt parte din mediu.

Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană reprezintă sute de mii de oameni, zeci de primării, universităţi, asociaţii patronale, sindicate şi organizaţii nonguvernamentale, fiind cu adevărat reprezentativ şi legitim în raport cu situaţia din Roşia Montană şi pentru a se exprima în legatură cu proiectul minier aurifer din zonă.

În timp ce salutăm preocupările pentru mediu ale Uniunii Social Liberale şi ale organizaţiillor de mediu, vrem să reamintim faptul că mediul este astăzi distrus în Roşia Montană din cauza poluării istorice. De asemenea, reamintim acestor 70 de aşa-zise ONG-uri, unele dintre ele fictive sau doar ştampile în apartamente goale, că în ultimii ani nu au făcut absolut nimic pentru a rezolva problemele de mediu de astăzi din Roşia Montană.

Stimate Domnule Prim-Ministru, ne bucură declaraţiile dumneavoastră conform cărora prioritatea Guvernului o reprezintă crearea de locuri de muncă, adevărata creştere economică venind din mediul privat. Proiectul minier de la Roşia Montană este una din investiţiile certe care vor genera creştere economică. Mineritul va constitui un motor al economiei româneşti cu precădere în perioade de recesiune economică.

Am apreciat faptul că aţi felicitat recent, la Iaşi, un investitor care a construit un complex urbanistic modern şi care a rezistat tuturor atacurilor de presă şi în instanţă din partea unor grupuri de interese şi organizaţii. Proiectul minier de la Roşia Montană se confruntă cu o opoziţie similară, a unor grupuri de interese care nu reflectă câtuşi de puţin nevoile roşienilor sau ale românilor.

Proiectul minier de la Roşia Montană este una dintre cele mai mari investiţii industriale din România ultimilor ani. Demararea acestui proiect va aduce beneficii pentru economia naţională, va permite restaurarea patrimoniului cultural din zona Roşia Montană şi integrarea acestuia într-un circuit turistic, proiect pentru care statul român nu are resursele necesare, şi, foarte important, va reabilita mediul deja afectat în urma poluării istorice. Angajamentele investitorului sunt serioase, acest proiect urmând să creeze peste 3600 de locuri de muncă directe şi indirecte pe perioada operării. La momentul actual, în condiţiile în care activitatea minieră propriu-zisă nu a demarat la Roşia Montană, compania Roşia Montană Gold Corporation este cel mai important angajator din zonă, cu 485 de angajaţi.

Nu în ultimul rând, comunitatea din Roşia Montană, cu sprijinul companiei Roşia Montană Gold Corporation, a dus nenumărate campanii de mediu precum curăţarea albiilor de râuri din zonă, amenajarea sau consolidarea gropilor de gunoi sau crearea unei staţii pilot de tratare a apelor uzate. De asemenea, amintim investiţiile notabile în patrimoniul cultural.

Vă solicităm, Domnule Prim-Ministru, să invitaţi ONG-urile din aşa-zisa Coaliţie pentru Mediu şi le solicităm şi noi pe această cale să menţioneze concret o singură acţiune de protecţie a mediului pe care au facut-o până astazi la Roşia Montană, în afară de campania veşnică de scrisori deschise sterile în care nu dau soluţii pentru mediu şi în care uită că oamenii din Roşia Montană sunt şi ei parte din mediu. Oamenii din Roşia Montană, care îşi doresc reînceperea activităţilor miniere, sunt reprezentanţii legitimi ai tuturor comunităţilor din Munţii Apuseni.

Avem încredere că evaluarea Proiectului Roşia Montană va fi dusă foarte curând la bun sfârşit printr-o comunicare deschisă a autorităţilor cu investitorul şi cu toate părţile interesate, deschizând posibilitatea de dezvoltare economică şi atragere de noi investiţii.

Cu deosebită consideraţie,

Consiliul Coordonator al Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană

Eugen Furdui
Primarul comunei Roşia Montană

Ion Popescu
Preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian

Ovidiu Nicolescu
Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România

Tiberiu Andrioaiei
Director General şi Vicepreşedinte al Patronatului Societăţilor din Construcţii
Alte articole din Comunicate de presa

Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter