EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
 
Alte articole din Comunicate de presa Articol publicat: Luni, 25 Iunie 2012
sind_viitorul_mineritului.jpg

Locurile de muncă nu se fac cu spoturi mincinoase, ci cu investiții!

Noi, membrii Sindicatului „Viitorul Mineritul” Roșia Montană, suntem indignați de spotul în care actrița Maia Morgenstern se automutilează, teoretic în numele Roșiei Montane. Cu ochii înlăcrimați, ea transmite un mesaj investitorilor care vor să sape după aur, practic tuturor investitorilor care ar putea fi interesați să dezvolte proiecte în România: „Poftiţi, domnilor.Tot aurul meu. Numai lăsaţi-ne în pace”.
Dar aurul pe care - doar simbolic - îl donează, cum a fost obținut? Cumva prin alchimie? Sau dintr-o mină de aur, de oriunde ar fi ea, unde lucrau niște oameni care își câștigau existența cinstit, în acest mod?

În primul rând, atragem atenția că imaginile nu sunt de la Roșia Montană, ci din cariera de cupru de la Roșia Poieni, ceea ce demonstrează că cei ce au realizat spotul nu reprezintă interesele comunității și nu cunosc realitatea de la Roșia Montană.

În al doilea rând, acest clip este îndreptat clar împotriva oamenilor din Roșia Montană și nu reprezintă punctul de vedere al comunității locale. În Roşia, peste 90% din localnici susțin demarea proiectului minier, întrucât mineritul a fost dintotdeauna unica sursă de existenţă. De când s-a închis mina de stat, şomajul este principalul duşman al roşienilor.

„Tot mai multe persoane care nu au nici o legătură cu Roșia Montană vin aici să ne spună, chipurile, ce e mai bine pentru noi. Nu îi interesează să discute cu noi, să ne afle greutățile, problemele și faptul că avem dreptul ca oricare om din această țară și din lume la un trai civilizat și decent acasă alături de familie. Ei își fac doar meseria de opozanți de profesie, sau de actori în cazul de faţă, pentru care sunt plătiți. Același lucru se întâmplă și cu Maia Morgenstern al cărei talent nu îl contestăm, dar care nu joacă decât un rol, acela de a ne lăsa fără locuri de muncă. Opozanților nu le pasă nici de noi, nici de copiii noștri. Vin la Roșia Montană, ne râd în față, ne umilesc, ne provoacă și apoi pleacă la casele lor luxoase și la traiul bun pe care îl au. Fac mare gălăgie în presă să arate că noi suntem cei răi, iar ei cei buni. În final, noi rămânem cu sărăcia noastră, cu durerile noastre. Până când trebuie să suportăm toate aceste umilințe și bătăi de joc?”, spune Cristian Albu, președintele Sindicatului „Viitorul Mineritului” Roșia Montană. Chiar nu e clar că nu putem fi toți actori sau protestatari de carieră și că în România mai e nevoie și de oameni care să muncească, să producă? PIB-ul României nu se face cu proteste, ci cu investiții! Locurile de muncă nu se fac cu spoturi mincinoase, ci cu investiții!

Doamna Morgestern spune că oamenii sunt mai importanți decât orice. Dar dacă e așa, de ce pe noi nu ne consideră oameni? Pentru cei care se opun proiectului minier se pare că aici la Roșia Montană totul contează, mai puțin omul, mai puțin acei mineri care cândva au dat aur țării, au adus bunăstare României întregi.

Dintr-o dată, meseria de miner și mineritul sunt o rușine pentru cei care le doresc. De când este o rușine să muncești? Suntem blamați că ne dorim să ducem mai departe această meserie într-o zonă cu o tradiție în minerit de peste 2000 de ani și care are resurse de scos la lumină. Ne iubim tradiţia şi vrem să asigurăm un trai decent copiilor noștri păstrând tradiţia. Nici o țară din lume nu s-a dezvoltat datorită protestelor și campaniilor puse la cale de falşii ecologiști. Dacă era așa, am fi rămas în epoca de piatră, iar inventatorii din diferite industrii nu și-ar mai fi avut rostul.. Dacă protestatarii și doamna Maia Morgenstern nu au nevoie de telefon sau calculator, în componența cărora există aur, le cerem să le doneze și pe acelea, dar să le doneze cu adevărat! Sunt mulți copii la Roșia care s-ar bucura să le primească!

Celor ce vor să se preocupe cu adevărat de soarta noastră și nu doar mimează într-un mod revoltător că le pasă de noi, le cerem să facădin mineritul de la Roșia Montană un exemplu de investiție pentru România și pentru lumea întreagă. Arătați că vă pasă de oamenii de aici, fiindu-le alături, sprijinindu-i să facă ce știu cel mai bine: minerit.

Roșia Montană are nevoie de minerit, România are nevoie de locuri de muncă și de investiții!

Sindicatul „Viitorul Mineritului” Roșia Montană

Cristian Albu, Președinte
Alte articole din Comunicate de presa

Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter