EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
 
Alte articole din Comunicate de presa Articol publicat: Marti, 24 Iulie 2012
sind_viitorul_mineritului.jpg

Scrisoare deschisă adresată senatorului Şova

Numele meu este Cristian Albu, sunt jurist cu peste 10 ani de experienţă în legislaţia privind resursele minerale şi sunt preşedintele Sindicatului “Viitorul Mineritului”, ce apără drepturile a peste 1.000 de oameni din industria minieră ce îşi pun speranţele în revigorarea mineritului aurifer în Munţii Apuseni. Sindicatul nostru este membru al Confederaţiei Sindicale Naţionale “Meridian”, iar eu, personal, sunt coleg de partid cu dumneavoastră, făcând parte din organizaţia locală Abrud.
Am decis să vă scriu în legătură cu declaraţiile dumneavoastră de vineri, 20 iulie, privind desecretizarea contractului referitor la exploatarea minieră de la Roşia Montana.

Înainte de toate, stimate domnule Şova, vă invit, în numele sindicatului nostru şi al valorilor social-democraţiei la Roşia Montană, să ne vizitaţi pentru a vedea şi a discuta la faţa locului despre soarta celor 1.000 de oameni care speră să câştige în continuare o pâine din minerit. Vă aştept să găsim o soluţie pentru miile de şomeri dintr-o zonă cu 80% somaj, oameni care, în lipsa mineritului, nu au altă soluţie decât să plece din această ţară.

Domnule Şova, ca jurist experimentat, sunt sigur că stiţi că dispoziţiile fiscale - pe care dumneavoastră le-aţi invocat în declaraţiile de ieri, afirmând că legea finanţelor publice are prevederi ce spun că nu-şi au locul în contracte secrete în sfera bogăţiilor subsolului - aceste dispoziţii fiscale, îmi permit să vă reamintesc, nu pot avea legătură cu resursele minerale. Mineritul e guvernat, mai presus de toate, de legea minelor, nu de legi fiscale!

Legea minelor şi legea privind protecţia informaţiilor clasificate sunt singurele care reglementează regimul juridic al resurselor minerale şi clasificarea licenţelor miniere.

Prin urmare, în ceea ce priveşte contractul de licenţă, orice informaţie privind resursele minerale, inclusiv contractele pentru licenţe miniere, reprezintă informaţie clasificată conform Legii 182/2002 privind informaţiile calsificate, precum şi potrivit art. 5 (4) din Legea Minelor nr. 85/2003. Deci nicio legătură cu dispoziţiile din legea finanţelor publice pe care o invocaţi dumneavoastră.

Salutăm intenţiile partidelor aflate la putere de a analiza îndeaproape proiectul Roşia Montană, sperând totodată că vor decide repornirea neîntarziată a mineritului în Munţii Apuseni, o zonă aflată în stare de degradare şi disperare! Pe dumneavoastră, domnule Şova, vă invităm, cum am spus, la Roşia Montană să mergem împreună şi să vorbiţi în faţa miilor de oameni din zonă, care aşteaptă disperaţi un loc de muncă.

Cristian Albu,
Preşedintele Sindicatului “Viitorul Mineritului”
Alte articole din Comunicate de presa

Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter