EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
 
Alte articole din Deva Gold Articol publicat: Miercuri, 05 Septembrie 2012
certej4.jpg

Primarul din Certej nu se teme de folosirea cianurilor la exploatarea auriferă Deva Gold

Autorităţile din comuna hunedoreană Certeju de Sus, acolo unde grupul canadian Eldorado Gold Corporation intenţionează să deschidă o exploatare auriferă de suprafaţă, au salutat, marţi, obţinerea avizului de mediu de către companie apreciind că pentru comunitate investiţia reprezintă 'o mană cerească', în condiţiile în care rata şomajului depăşeşte 35%, iar comuna s-a depopulat cu circa 15% în ultimii cinci ani, din cauza lipsei locurilor de muncă.

'Deschiderea exploatării de aur de la Certej reprezintă o mană cerească pentru noi. Vă spun sincer, de mai mulţi ani aşteptăm ziua în care să putem emite autorizaţia de construire pentru această investiţie. Pentru comunitatea locală înseamnă foarte mult: crearea unui număr de 800 de locuri de muncă, în faza de construcţii-montaj, şi alţi 20 de ani de lucrări de exploatare cu 500 de angajaţi. De aici pot ieşi la pensie câteva generaţii de oameni', a declarat primarul comunei Certeju de Sus, Petru Câmpian.

În ceea ce priveşte folosirea cianurilor în cadrul procesului de producţie, primarul a explicat că promovarea acordului de mediu a fost făcută de specialişti, iar autorităţile locale respectă punctul de vedere al acestora.

'Tehnologia care se va folosi la Certej este diferită de cea utilizată în alte părţi. În faza de preparaţie, de exploatare, nu se utilizează cianurile. Doar 10% din totalul volumului de muncă este afectat de utilizarea cianurilor, ceea ce este insignifiant în raport cu alte tehnologii. (...) Nu cred că mediul va fi afectat pentru că, sincer vă spun, în ultimii 300 de ani zona a fost exploatată şi s-au utilizat numai cianuri, dar nu s-a întâmplat nimic', a adăugat primarul Câmpian. Edilul şef al comunei Certeju de Sus a explicat că rata şomajului în zonă este mai mare decât în alte părţi ale judeţului Hunedoara pentru că localitatea este departe de aglomerările urbane, iar potenţialii investitori nu agreează acest lucru.

'Am suferit o depopulare a localităţii cu circa 500 de locuitori, numai în ultimii cinci ani, pentru că oamenii au plecat să caute locurile de muncă pe care şi le doresc. Circa 35% din populaţia activă caută de lucru', a completat primarul comunei Certeju de Sus.

Compania canadiană Eldorado Gold Corporation a obţinut avizul de mediu pentru exploatarea auriferă din comuna hunedoreană Certeju de Sus, dar mai multe organizaţii de mediu contestă acest fapt apreciind că tehnologia de prelucrare, în care se folosesc cianurile, este riscantă pentru mediul înconjurător.

Pe de altă parte, reprezentanţii companiei Deva Gold, parte a Eldorado Gold Corporation, au explicat, marţi, că folosirea cianurilor se va limita la concentratul aurifer, care reprezintă 10% din totalul minereului exploatat în cariera de la Certej. Directorul Deva Gold, Nicolae Stanca, a declarat că tehnologia este performantă şi că prelucrarea cu cianuri se va face în cadrul unui circuit închis, fiind exclusă în cazul lucrului în flotaţie. Potrivit acestuia, nămolul rezultat în urma prelucrării concentratului aurifer are o concentraţie de cianură de trei ori mai mică decât prevăd normele Uniunii Europene şi cele ale companiei Apele Române. Exploatarea minereului aurifer se va face în carieră deschisă, la suprafaţă, pe o perioadă de 16 ani, urmând ca la final să fie executate şi lucrări de închidere care vor dura alţi patru ani. Se estimează că vor fi create circa 800 de locuri de muncă în faza de pregătire, urmând ca apoi numărul acestora să se stabilizeze la circa 500-550.

Valoarea investiţiei de la exploatarea minieră Certej se ridică la 200 de milioane de euro. Producţia preconizată este de 32 de milioane de tone de minereu aurifer, cu un conţinut mediu de aur estimat la 2,1 g/tonă. AGERPRES
Alte articole din Deva Gold

Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter