EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
 
Alte articole din Nemetalifere Articol publicat: Joi, 14 Februarie 2013
aur_monede_lingouri.jpg

Cererea mondială de aur a scăzut pentru prima dată în ultimii trei ani

Vânzările mondiale de aur au scăzut în 2012 pentru prima dată în ultimii trei ani, pe măsură ce achiziţiile crescute făcute de băncile centrale nu au putut compensa scăderea cererii de aur pe pieţele din India şi China, a anunţat joi Consiliul Mondial al Aurului (WGC).
Chiar dacă se aşteaptă ca în acest an consumul mondial de aur să se stabilizeze, WGC estimează că va mai dura ceva timp până când va reveni la nivelul record înregistrat înaintea crizei financiare. "Este greu să vedem o creştere semnificativă a cererii în acest an. Cererea va rămâne ridicată dar vorbim de o creştere de o singură cifră", a declarat directorul WGC, Marcus Grubb.

În 2012 la nivel mondial au fost vândute 4.405 tone de aur, în scădere cu 176,8 tone faţă de 2011. Este prima scădere anuală a consumului de aur înregistrată după 2009. În schimb, valoarea aurului vândut anul trecut la nivel mondial a atins valoarea record de 236,4 miliarde de dolari, în condiţiile în care preţul metalului galben a crescut cu 6% până la o medie de 1.669 de dolari pentru o uncie.

Anul trecut achiziţiile de aur ale băncilor centrale din întreaga lume au crescut cu 17% până 534,6 tone, cea mai ridicată valoare din ultimii 48 de ani. În schimb, achiziţiile de aur pentru bijuterii au scăzut cu 3,2% până la 1,908 tone.

Cererea de aur a Indiei, cel mai mare consumator mondial de aur, a scăzut anul trecut cu 12% până la 864,2 tone în timp ce în China, al doilea consumator mondial, cererea de aur a rămas stabilă la 817,5 tone, chiar dacă ritmul de creştere a economiei chineze a încetinit semnificativ.

Cererea de aur pentru investiţii a scăzut cu 9,8% anul trecut până la 1.534 tone, motivul principal fiind o scădere de 17% a cererii pentru lingouri şi monede.

În ceea ce priveşte producţia de aur, WGC estimează că producţia minelor de aur a crescut cu 0,4% până la 2.847 de tone, în timp ce producţia de aur din deşeuri reciclate a scăzut cu 2,6% până la 1.625 tone. AGERPRES
Alte articole din Nemetalifere

Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter