EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
 
Alte articole din Mass-media Articol publicat: Luni, 09 Septembrie 2013
putin_aur.jpg

Estul Siberiei, un fel de Roşia Montană rusească

Deşi nu duc lipsa de aur, ruşii au intensificat mult extracţia metalului nobil în ultima vreme.
Faptul se datorează în special intensificării mineritului aurifer în Siberia, unde numai zăcământul din zona Magadan este prevăzut să producă 25% din totalul producţiei de aur a ţării.

Explorarea zăcămintelor a început în anii '40 ai secolului trecut, rezervele confirmate constituie probabil informaţii clasificate şi nu sunt date publicităţii. Actualul program prevede ca noua capacitate ce urmează a fi instalată să producă 50 tone aur pur pe an, rezultat din prelucrarea a 40 milioane tone minereu, notează Pravda.

Capacitatea de extracţie nu este stabilită în limitele posibilităţilor zăcământului, ci în limitele locurilor de muncă pe care se poate conta, dar şi ale unor utilităţi ce trebuie create înainte de a începe exploatarea propriu zisă: depozite de combustibil şi lubrefianţi, infrastructura, facilităţi auxiliare, spaţii cu destinaţie socială şi indispensabilele măsuri de protecţie a mediului.

Mai multe amănunte aici
Alte articole din Mass-media

Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter