EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
 
Alte articole din Mass-media Articol publicat: Luni, 28 Octombrie 2013
mineri_71.jpg

Valea Jiului va intra în faliment odată cu mineritul

Planurile Guvernului de a închide minele Petrila, Uricani şi Paroşeni au adus la disperare minerii şi populaţia oraşelor din Vale. Tot mai mulţi oameni sunt deja afectaţi de sărăcia extremă.
De la nivelul guvernamental şi pe tabloul de bord al economiei se vede doar atât: Valea Jiului este o gaură neagră în care se scurg miliarde de lei de la buget într-o industrie care produce cărbune mai scump decât cel din import. Astfel că şi soluţia redresării pare simplă: să închidem minele de la noi şi să importăm cărbunele.

Ce să ne mai batem capul cu retehnologizarea minelor, cu relansarea mineritului (despre care chiar s-a vorbit, oficial, până nu demult) sau cu vreo strategie de integrare pe orizontală? Declarăm câteva exploatări ca fiind neviabile, apoi le închidem şi bifăm, astfel, rezolvarea unei mai vechi teme de discuţii şi controverse cu finanţatorii internaţionali.

La o privire mai atentă, însă, marii gospodari ai economiei ar putea observa că din cărbune se obţine cel puţin un sfert din producţia naţională de energie, iar producătorii acestuia - minerii şi întreaga comunitate locală - nu sunt acea cantitate neglijabilă peste care poţi să treci chiar atât de uşor în calculele tale de anvergură macroeconomică.

Mai multe amănunte aici
Alte articole din Mass-media

Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter