EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
 
Alte articole din Proiecte legislative Articol publicat: Marti, 10 Decembrie 2013
camera_dep.jpg

Proiectul pentru modificarea şi completarea Legii minelor, raport favorabil din partea comisiilor Camerei Deputaţilor

Comisiile de industrii şi de administraţie ale Camerei Deputaţilor au adoptat, luni, raport favorabil asupra proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor.
Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, fiind înregistrate două voturi împotrivă, după trei ore de dezbateri, urmând ca marţi proiectul să intre în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Forma convenită în USL asupra acestui proiect de lege nu a fost publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, jurnaliştii neavând acces la acest document, iar parlamentarii primind exemplare xeroxate.

Niciunul dintre amendamentele formulate de deputaţii Opoziţiei nu a fost acceptat de cele două comisii. "Ce s-a întâmplat în această seară în comisiile reunite aveţi în premieră o lege care nu are precedent în România şi care oferă pentru prima dată un cadru de transparenţă şi elimină orice îngrijorare ar avea orice cetăţean din România pentru orice tip de resursă minerală. (...) Îngrijorările dvs sunt eliminate după ce dvs acum luaţi frumos textul de lege şi ce nu vă place în el să ne spuneţi", a spus preşedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, chestionat cu privire la acest mod de lucru.

La rândul său, liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a precizat că înainte de şedinţa celor două comisii s-a lucrat la forma finală a proiectului. "Chiar cu puţin timp înainte de începerea comisiei am mai lucrat cu dl preşedinte la nişte propuneri ca să le dăm forma finală. (...) În final a ieşit o lege pe care USL o susţine şi o promovează. Nu este o lege specială, cu dedicaţie pentru o companie, am vrut să evităm lucrul acesta", a spus Scutaru.

El a arătat că amendamentele PNL vizează capitolul privind transparenţa în exploatările resurselor naturale, arătând că, în situaţia în care acesta nu ar fi existat, liberalii nu ar fi susţinut proiectul.

Iulian Iancu a precizat că proiectul va intra în plenul Camerei marţi. "În mod normal, mâine, la 12,30, dacă nu se întâmplă nimic anormal, va fi pe ordinea de zi a plenului", a spus Iancu. AGERPRES
Alte articole din Proiecte legislative

Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter