EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
 
Alte articole din Proiecte legislative Articol publicat: Marti, 10 Decembrie 2013
internet_1.jpg

Legea minelor: Companiile care nu publică pe internet costurile de producţie, amendate cu până la 5 milioane de lei

Companiile care nu publică semestrial pe internet costurile de producţie şi plăţile efectuate către stat, cât şi un raport de guvernare corporativă, responsabilitate socială şi protecţia mediului vor fi amendate cu sume cuprinse între un milion şi cinci milioane de lei, potrivit unui amendament al PNL adoptat de comisiile reunite de industrii şi administraţie ale Camerei Deputaţilor la proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor.

Comisiile de industrii şi administraţie ale Camerei Deputaţilor au adoptat, luni, raport favorabil pentru proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor. Proiectul urmează să intre marţi în plenul Camerei, care este for decizional. În cadrul acestui proiect a fost acceptat, la propunerea PNL, introducerea unui nou capitol referitor la transparenţa în exploatarea resurselor naturale.

Unul dintre amendamente prevede introducerea unei noi litere la articolul 57 al proiectului. Acesta arată că nerespectarea de către titularii permiselor şi licenţelor a obligaţiilor prevăzute în prezenta lege constituie contravenţie dacă, potrivit legii penale, nu constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 1.000.000 de lei la 5.000.000 lei pentru încălcarea obligaţiilor stabilite la Capitolul III1, art. 37 (2), literele p) şi r), iar nerespectarea repetată a acestora poate atrage după sine şi retragerea dreptului de exploatare.

Astfel, fiecare companie care exploatează resurse naturale trebuie să publice semestrial pe pagina proprie de internet volumul şi costurile de producţie şi plăţile efectuate către stat pentru fiecare proiect derulat. De asemenea, orice companie implicată într-un proiect de exploatare a resurselor naturale ale statului are obligaţia să publice semestrial, pe pagina proprie de internet, un raport de guvernare corporativă, responsabilitate socială şi protecţia mediului, care să cuprindă şi o secţiune cu privire la problemele şi riscurile identificate în perioada de raportare şi modul de gestionare a acestora. Rapoartele se încarcă pe pagina de internet a companiilor la jumătatea şi la finalul anului fiscal.

În noul capitol introdus la propunerea PNL se definesc principiile transparenţei, responsabilităţii, sustenabilităţii, concurenţei loiale şi integrităţii. "Acest set de măsuri este de natură să garanteze atât în prezent, cât şi în viitor respectarea unor principii de bază, de etică, responsabilitate şi transparenţă, de natură să ofere cetăţeanului liniştea şi siguranţa necesare, să descurajeze practicile ilegale, imorale sau periculoase în industria extractivă şi să favorizeze exploatarea sigură, eficientă şi profitabilă a resurselor naturale ale ţării noastre. Beneficiile sociale ale acestor amendamente sunt ample, ele răspunzând unei nevoi identificate în societate pentru o mai bună informare şi un mai bun control asupra gestiunii resurselor naturale naţionale, precum şi pentru o mai mare siguranţă în ceea ce priveşte practicile de exploatare a resurselor utilizate. Responsabilitatea este unul dintre principiile de bază, propunându-se măsuri care vizează în mod explicit împiedicarea exploatării resurselor naturale prin procedee periculoase pentru sănătatea omului sau pentru mediul înconjurător. Accentul cade pe sustenabilitate şi dezvoltare durabilă, atât din perspectiva cetăţenilor, cât şi din cea a mediului înconjurător", arată PNL, într-un comunicat. AGERPRES
Alte articole din Proiecte legislative

Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter