EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
 
Alte articole din Roşia Montana Gold Corporation Articol publicat: Miercuri, 02 Aprilie 2014
mineri_rosia_montana.png

Roșia Montană Gold Corporation disponibilizează circa 80% dintre angajați

367 dintre cei 481 de salariați ai Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) își vor pierde locul de muncă începând cu luna aprilie.
“Din cauza întârzierilor nejustificat de mari în evaluarea și avizarea proiectului minier de la Roșia Montană, în ciuda eforturilor companiei, Roșia Montană Gold Corporation este constrânsă să-şi reducă foarte mult activitatea, măsură care va duce la disponibilizarea a circa 80% dintre angajați”, se arată într-un comunicat al companiei.

“Din păcate, în loc ca acum să angajăm mii de oameni așa cum ne-am pregătit, ca să începem să construim mina, ne vedem nevoiți să concediem 80% dintre angajați, deși șomajul în zonă este uriaș și nu există alternative viabile în acest moment. Este foarte grav că suntem în situația să oprim sursa de venit pentru peste 1.000 de familii din zonă - oameni care sunt mineri din tată în fiu și care nu au alte opțiuni. Am proiectat o mină de ultimă generație, care respectă cu strictețe legislația românească și europeană, utilajele așteaptă în depozit începerea activității și suntem gata de implementarea proiectului minier de la Roșia Montană. Suntem în continuare convinși că România ar trebui să decidă aprobarea proiectului minier de la Roșia Montană, iar atunci compania va putea să își reîntregească forța de muncă și mai mult, va mai angaja alte mii de oameni, ca să construim și să punem în funcțiune această mină modernă,” a declarat Dragoş Tănase, director general al RMGC.

În afara celor 367 de angajaţi RMGC, se vor mai pierde 100 de locuri de muncă din programele sociale finanțate de companie şi alte 300 de locuri de muncă de la companiile furnizoare de bunuri și servicii. În plus, 283 de beneficiari ai programului social pe care RMGC l-a derulat în Roșia Montană și în zonă au rămas fără niciun sprijin.

Compania RMGC deține o licență valabilă de exploatare minieră pentru zăcământul de aur și argint de la Roșia Montană. RMGC va menține, la un nivel restrâns, activitățile care permit păstrarea licenței miniere și continuarea avizării proiectului, la care se adaugă și un nivel minim de activități administrative și de suport. Se va reduce la minimum numărul angajaților implicați în alte activități care în acest moment sunt stopate sau foarte mult restrânse - cum ar fi construcții, restaurarea obiectivelor de patrimoniu, cercetarea și restaurarea galeriilor miniere, restaurarea caselor din centrul istoric al localității, activități de relocare, comunicare etc. Astfel, lucrările de amenajare a galeriei Cătălina Monulești vor fi suspendate, lucrările de proiectare și reabilitare ale Centrului Istoric al Roșiei Montane vor fi suspendate, lucrările de amenajare a unităților de primire turiști (hotelul “Primăria Veche” precum și pensiunea din Școala Veche) vor fi suspendate, suspendate fiind şi toate programele de asistență socială și comunitară.

“Prin blocarea investiției miniere și în absența evidentă a altor investiții de anvergură, viitorul Roșiei Montane este incert. Oamenii din zonă riscă să vadă cum localitatea se năruie sub ochii lor, deși marea lor majoritate au susținut, în repetate ocazii, inclusiv la referendumul local desfășurat în decembrie 2012, că vor ca tradiția minieră, veche de două mii de ani, să meargă mai departe. Dincolo de efectele sociale, întreruperea programelor de investiții și restrângerea activității companiei miniere pot duce la degradarea ireversibilă a patrimoniului cultural, la pierderea tuturor progreselor făcute până acum în cercetare și restaurare, precum și la agravarea problemelor de mediu existente. Efectele sociale vor fi resimțite pe termen lung, prin depopularea continuă a zonei, tinerii fiind nevoiți să plece în căutarea locurilor de muncă. Mai mult decât atât, o zonă în degradare și în curs de depopulare are șanse tot mai reduse să atragă alți investitori, mai ales că istoricul proiectului minier este un precedent deloc încurajator pentru alte companii în căutare de destinații pentru viitoarele lor afaceri”, se mai arată în comunicat.

Pe parcursul anului 2013, proiectul Roșia Montană a fost evaluat de o comisie interministerială, de o comisie interparlamentară specială și de toți membrii parlamentului României, fără a exista un răspuns final cu privire la autorizarea investiției.

Pornind de la un preț al aurului de 1.200 de dolari / uncie, proiectul minier de la Roşia Montană poate aduce peste 5 miliarde de dolari în economia României, din care 2,3 miliarde USD ca venituri ale statului din taxe și impozite și 2,9 miliarde USD ca încasări ale furnizorilor și angajaților români. În total, proiectul ar aduce României beneficii directe şi indirecte de 24 miliarde USD și ar reprezenta una dintre cele mai mari investiţii străine din România. În plus, proiectul prevede o garanție de mediu de 146 milioane USD și investiții semnificative pentru patrimoniul din Roșia Montană. Mina de la Roșia Montană poate genera mii de locuri de muncă, respectând legislaţia de mediu din România şi Uniunea Europeană și aplicând cea mai modernă tehnologie disponibilă.
Alte articole din Roşia Montana Gold Corporation

Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter