EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
 
Alte articole din Organizatii Articol publicat: Vineri, 16 Mai 2014
sindicatul_muntele9.jpg

Conflictul colectiv de muncă, declanşat la Complexul Energetic Hunedoara

Sindicatul "Muntele", ce reuneşte mineri de la exploatările de cărbune din Valea Jiului şi energeticieni de la termocentralele Mintia şi Paroşeni, a declanşat conflictul colectiv de muncă la nivelul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), sindicaliştii fiind nemulţumiţi de modul în care decurg negocierile pentru încheierea unui contract colectiv de muncă.
Sindicatul nu exclude declanşarea unor acţiuni de protest mai ample, între care un miting de protest şi chiar o grevă la care ar urma să participe mineri şi energeticieni.

"Am transmis Inspectoratului Teritorial de Muncă notificarea referitoare la deschiderea conflictului colectiv de muncă la nivel de unitate. Aşteptăm o conciliere ce va fi efectuată de Ministerul Muncii, printr-un mediator, în următoarele cinci zile", a declarat joi preşedintele Sindicatului "Muntele", Petre Nica.

Potrivit acestuia, în timpul negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă al minerilor şi energeticienilor au existat mai multe neînţelegeri legate de forma bugetului de venituri şi cheltuieli, sindicatul apreciind că prevederile acestuia i-ar defavoriza pe angajaţi. "Bugetul de venituri şi cheltuieli conţine ajustări în ceea ce priveşte drepturile şi facilităţile angajaţilor. În lipsa unor date clare, noi am apreciat că aceste ajustări ar putea fi defavorabile salariaţilor şi nu putem fi de acord cu ele", a spus Nica.

Acesta a menţionat că organizaţia pe care o conduce ar putea organiza un miting de protest împotriva administraţiei CEH şi că intenţionează să strângă semnături de la angajaţi pentru declanşarea unei greve generale pe unitate.

Liderul sindical a precizat că la termocentralele Mintia şi Paroşeni contractul colectiv de muncă al angajaţilor a expirat din 30 aprilie şi a fost prelungit printr-un acord încheiat în baza Legii dialogului social. În ceea ce priveşte exploatările de huilă din Valea Jiului, contractul colectiv de muncă al minerilor va expira pe 10 iunie.

Din cadrul CEH fac parte termocentralele Mintia şi Paroşeni, împreună cu exploatările de huilă Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan. Sindicatul "Muntele" numără peste 3.200 de membri. AGERPRES
Alte articole din Organizatii

Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter