EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
 
Alte articole din Evenimente Articol publicat: Marti, 20 Mai 2014
cariera_77.jpg

Oraşul minier Berbeşti se confruntă cu o nouă alunecare a haldei de steril

Oraşul minier Berbeşti se confruntă cu noi alunecări de teren după ultimele ploi, sterilul deplasându-se spre pârâul care traversează oraşul şi existând riscul ca albia acestuia să fie obturată.
"Pământul a luat-o la vale. Suntem un oraş în care a fost zeci de ani exploatat cărbunele şi avem depozite de steril. Ploile din ultima vreme au reactivat vechile alunecări de teren, iar cea mai gravă este în amonte, pe pârâul Tărâia, acolo unde a mai fost şi în urmă cu câţiva ani. Deja lucrurile se precipită. Există riscul ca acest steril să ajungă în apele pârâului şi albia să fie obturată, iar apele să distrugă tot cartierul de case din zonă. Am înaintat deja memorii astfel încât să nu ajungem la o catastrofă", a declarat luni primarul oraşului Vintilă Chelcea.

În anul 2008, aceeaşi haldă de steril a carierei Panga Nouă a luat-o la vale, a parcurs o distanţă de peste un kilometru şi a înghiţit, în patru zile, şapte gospodării şi 20 de hectare de teren arabil.

Halda de steril Panga Nouă are o suprafaţă totală de 96 de hectare, se întinde pe raza a două localităţi, Mateeşti şi Berbeşti, şi are o înălţime de aproape 400 de metri. Cantitatea de steril depusă timp de 17 ani este de aproape 50 de milioane de metri cubi.

Halda a fost declarată închisă în anul 2002 şi predată celor două consilii locale pentru a fi introdusă în circuitul agricol. AGERPRES
Alte articole din Evenimente

Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter