EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
 
Alte articole din Carbuni Articol publicat: Miercuri, 21 Mai 2014
mineri_lampase.jpg

Minele din Valea Jiului au nevoie de cel puţin o mie de angajaţi tineri, susţin sindicatele

Minele de cărbune din Valea Jiului ar avea nevoie de cel puţin o mie de angajaţi tineri pentru a elimina deficitul de personal şi a asigura schimbul de generaţii care se prefigurează în următorii ani, apreciază sindicatele din domeniu.
'În minele din Valea Jiului avem nevoie de cel puţin o mie de lucrători care să schimbe generaţiile îmbătrânite. Pregătirea unui miner durează cel puţin cinci ani, pentru a-l putea forma la locul de muncă, începând de la statutul de muncitor necalificat şi continuând apoi cu alte etape de perfecţionare, până poate ajunge şef de brigadă', a declarat marţi secretarul general al Sindicatului 'Muntele', Ioan Ciubotaru.

Potrivit acestuia, media de vârstă a salariaţilor care lucrează în exploatările de huilă din Valea Jiului este de 43 de ani şi şapte luni, în condiţiile în care un miner se poate pensiona la 45 de ani.

Conform calculelor efectuate de Sindicatul 'Muntele', reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, în acest an ar urma să iasă la pensie 787 de angajaţi care lucrează în mineritul de cărbune din Valea Jiului.

Administraţia CEH va organiza un concurs de ocupare a 75 de locuri de muncă la minele Lonea şi Vulcan, numărul de posturi fiind insuficient în condiţiile în care numai la exploatarea minieră Vulcan ar fi nevoie, în opinia liderului sindical, de cel puţin 180 de oameni pentru ca mina să poată realiza o producţie zilnică de 1.150 de tone de cărbune.

Cât priveşte noile angajări, pentru cele 75 de locuri s-au înscris la concurs peste 460 de candidaţi. Aceştia vor trebui să completeze un chestionar şi să parcurgă apoi o probă practică. Acesta din urmă constă în încărcarea a 400 de kilograme de sort cu lopata, materialul trebuind să fie trecut peste un obstacol cu o înălţime de 1,5 metri, în maximum patru minute. Depăşirea timpului limită va duce automat la descalificarea candidaţilor. AGERPRES
Alte articole din Carbuni

Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter