EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
Joi, 25 Octombrie 2012

Domnilor, cu urna se stopează minciuna!

sind_viitorul_mineritului.jpgSindicatul Viitorul Mineritului solicită ca oamenii să decidă dacă vor sau nu reînceperea proiectului minier Roşia Montană şi atenţionează că cei care nu vor organizarea referendumului se tem de fapt de votul oamenilor. “Alburnus Maior” vrea să le interzică oamenilor să voteze.
Opozanţii proiectului ar trebui să susţină organizarea referendumului, pentru că numai prin vot se poate vedea cine are dreptate: susţinătorii sau opozanţii proiectului minier.

Marti, 24 Iulie 2012

Scrisoare deschisă adresată senatorului Şova

sind_viitorul_mineritului.jpgNumele meu este Cristian Albu, sunt jurist cu peste 10 ani de experienţă în legislaţia privind resursele minerale şi sunt preşedintele Sindicatului “Viitorul Mineritului”, ce apără drepturile a peste 1.000 de oameni din industria minieră ce îşi pun speranţele în revigorarea mineritului aurifer în Munţii Apuseni. Sindicatul nostru este membru al Confederaţiei Sindicale Naţionale “Meridian”, iar eu, personal, sunt coleg de partid cu dumneavoastră, făcând parte din organizaţia locală Abrud.
Am decis să vă scriu în legătură cu declaraţiile dumneavoastră de vineri, 20 iulie, privind desecretizarea contractului referitor la exploatarea minieră de la Roşia Montana.

Luni, 25 Iunie 2012

Locurile de muncă nu se fac cu spoturi mincinoase, ci cu investiții!

sind_viitorul_mineritului.jpgNoi, membrii Sindicatului „Viitorul Mineritul” Roșia Montană, suntem indignați de spotul în care actrița Maia Morgenstern se automutilează, teoretic în numele Roșiei Montane. Cu ochii înlăcrimați, ea transmite un mesaj investitorilor care vor să sape după aur, practic tuturor investitorilor care ar putea fi interesați să dezvolte proiecte în România: „Poftiţi, domnilor.Tot aurul meu. Numai lăsaţi-ne în pace”.
Dar aurul pe care - doar simbolic - îl donează, cum a fost obținut? Cumva prin alchimie? Sau dintr-o mină de aur, de oriunde ar fi ea, unde lucrau niște oameni care își câștigau existența cinstit, în acest mod?


Joi, 07 Iunie 2012

Scrisoare deschisă adresată Prim-Ministrului României

sustinem_rosia.JPGStimate Domnule Prim-Ministru,
Referitor la aşa-zisa scrisoare deschisă a Coaliţiei pentru Mediu despre demiterea ministrului economiei în urma unor declaraţii de susţinere a activităţilor miniere în Munţii Apuseni, vrem să vă aducem la cunoştinţă că ONG-urile din respectiva coaliţie nu sunt reprezentative pentru oamenii din Roşia Montană.
Considerăm că ONG-uri precum “Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România” sau “Asociaţia Ţinutul Secuiesc Verde” uită că şi oamenii sunt parte din mediu.

Marti, 05 Iunie 2012

Scrisoare deschisă către Prim-ministrul României, Victor Ponta

mineri33.jpgDomnului Ministru al Economiei, Daniel Chiţoiu

Roşia Montană doreşte minerit şi susţine intenţia de a porni cât mai curând proiectul minier. Nu vă lăsaţi intimidaţi de interesele obscure ale ONG-urile coordonate de grupuri finanţate de Soros!
Stimate Domnule Prim-Ministru,
Stimate Domnule Ministru,

Joi, 10 Mai 2012

Avem dreptul să știm cine sunt cei care ne decid soarta

sind_viitorul_mineritului.jpgSindicatul Viitorul Mineritului din Roșia Montană (SVM), afiliat Confederației Sindicale Naționale Meridian, solicită mai multe informații despre auditul juridic despre care fostul ministru al Mediului, dl Attila Korodi, susține că l-a predat actualului deținător al portofoliului, dna Rovana Plumb, în legătură cu subiectul Roșia Montană.
Cu toată sinceritatea, noi nu ințelegem cum a reușit domnul ministru să ceară și să primească un audit complet asupra unei teme foarte complexe, apoi să dea și o recomandare în urma analizării concluziilor - totul în 18 zile lucrătoare. Dacă asemenea proceduri pot fi atât de rapide, suntem și mai dezamăgiți că evaluarea proiectului minier de la Roșia Montană durează de șapte ani!


Joi, 10 Mai 2012

10 lucruri esenţiale despre Roşia Montană

rosia_montana7.jpg1. Roșia Montană este localitate minieră de la începutul istoriei sale. Aici s-a făcut minerit de 2000 de ani și oamenii doresc să păstreze tradiția minieră, atâta timp cât subsolul are aur;
2. Roșia Montană se numește așa din cauza apelor roșii, poluate de mii de ani de minerit fără preocupări pentru mediu. Aceste ape trebuie curățate. Din tot ce am văzut în ultimii ani, statul nu poate aloca aceste fonduri. Cine și când curăță mediul, dacă nu un investitor privat? Doar astfel zona se poate pregăti pentru turism și alte activități, care să susțină dezvoltarea durabilă în zonă;

Luni, 07 Mai 2012

Moții din Apuseni: “Domnule Korodi, nu lăsăm pe nimeni să-și bată joc de locurile noastre de muncă!”

pro_rosia.jpg

Fără locuri de muncă, aproape oriunde devine mai bine decât la noi acasă! Suntem moți, dar suntem tot mai puțini, pentru că mineri nu suntem lăsați să fim. Nu toți suntem în trecere prin Țara Moților! Noi chiar locuim aici. Localitatea noastră este tot mai poluată, patrimoniul istoric este în degradare, infrastructura lipsește. Ce turism poți face într-o zonă lăsată în paragină și mâncată de sărăcie? Da, există 2-3 roșieni care și-au făcut publicitate pentru propria pensiune pe spinarea și stomacul gol al celorlalți 3.000 de roșieni. Dar noi, cei mulți, unde să muncim? Trăim într-o zonă fără infrastructură, o zonă cu multă poluare, o zonă în care patrimoniul se află într-o permanentă și continuă degradare… Noi suntem cei care vedem cu propriii ochi cum situația ar putea deveni și mai gravă dacă nu ar exista investitorul Roșia Montană Gold Corporation.

Vineri, 04 Mai 2012

Scrisoare Deschisă adresată ministrului Attila Korodi de către Sindicatul Viitorul Mineritului

sind_viitorul_mineritului.jpgDomnule Ministru Attila Korodi,
Noi, Sindicatul Viitorul Mineritului din Roșia Montană, reprezentăm de ani de zile interesele minerilor din localitate. Demararea Proiectului minier întârzie însă și este tot mai greu ca noi, minerii din Roșia Montană, să înțelegem adevăratele motive care se invocă pentru a prelungi agonia noastră.
Am aflat cu indignare și frustrare știrea conform căreia dl Attila Korodi, Ministrul demis al Mediului, a ținut ca în ultimele zile înainte să plece definitiv de la Minister, să-și continue planul de distrugere a Roșiei Montane.


Luni, 23 Aprilie 2012

Scrisoare Deschisă
Domnului Prim-Ministru Mihai Răzvan Ungureanu

sustinem_rosia.JPG Domnule Prim-Ministru,

Apreciem faptul că aţi evidenţiat public realităţile cu care se confruntă comunitatea din Roşia Montană, care aşteaptă de ani de zile avizarea unui proiect industrial ce creează locuri de muncă şi îi aduce siguranţa unui viitor mai bun!Pagina 1 / 2  >>>


Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter