EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
Miercuri, 04 Iunie 2014

Deputaţii au respins proiectul de lege privind Roşia Montană

camera_dep.jpgCamera Deputaţilor a respins marţi proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană. Deputaţii au adoptat raportul de respingere al proiectului de lege cu 302 voturi "pentru", trei abţineri şi un vot "împotrivă".
Comisia specială pentru Roşia Montană a respins proiectul pe 12 noiembrie 2013.

Miercuri, 19 Martie 2014

Proiect de lege adoptat privind reglementarea unor măsuri fiscale pentru Complexul Energetic Hunedoara

camera_dep.jpgDeputaţii au adoptat marţi proiectul de lege pentru aprobarea unei OUG privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale pentru societatea "Complexul Energetic Hunedoara"- SA.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat actul normativ cu 272 voturi "pentru", 3 ''împotrivă" şi 55 abţineri.

Marti, 07 Ianuarie 2014

Victor Ponta: "Legea minelor este absolut necesară, însă este treaba Parlamentului"

ponta_victor4.jpgLegea minelor este una "absolut necesară", însă elaborarea acesteia este "treaba Parlamentului", nu a Executivului, a afirmat luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent al PSD, premierul Victor Ponta.
"În mod sigur este o lege necesară pentru că, dincolo de propagandă, se referă la foarte multe resurse naturale şi avem foarte multe situaţii de blocaj. Remin Baia Mare ar fi, să zic, prima care îmi vine în minte, dar sunt şi altele. Dar, mă rog, în România cine ţipă mai tare are şi dreptate, ceea ce nu e corect. Deci o lege a minelor, iniţiată de altfel de ministrul Vosganian, e absolut necesară", a spus Ponta. AGERPRES


Duminica, 15 Decembrie 2013

Deputatul Emil Niţă anunță că legea minelor va fi din nou dezbătută în Parlament anul viitor

Nita_Emil1.jpgDeputatul PSD de Braşov Emil Niţă a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la organizaţia judeţeană a partidului, că Legea minelor va intra din nou în dezbaterea Parlamentului anul viitor.
"Această lege a minelor este de această dată o lege care reglementează întregul sistem. Vorbesc asta în cunoştinţă de cauză, pentru că eu am participat la discuţii, cu argumente pe fiecare capitol. Nu este făcută pentru o firmă, pentru o corporaţie, nu este făcută pentru cineva anume. Reglementează cadrul general al utilizării resurselor minerale şi vreau să vă spun că la această lege, la capitolul trei, care prezintă mijloacele de utilizare a resurselor minerale, apare pentru prima dată un capitol care vorbeşte despre transparenţa utilizării resurselor minerale. Eu cred că discuţiile pe legea minelor au fost unele în necunoştinţă de cauză şi din ce în ce sunt mai convins că apar în public discuţii purtate de oameni care habar nu au de textul actului normativ", a afirmat deputatul social-democrat.

Marti, 10 Decembrie 2013

Proiectul pentru modificarea și completarea Legii minelor nu a trecut la Camera Deputaților

camera_dep.jpgProiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii minelor nu a întrunit numărul necesar de voturi la Camera Deputaților pentru a fi adoptată.
Proiectul de lege a obținut 160 "pentru", 105 "împotrivă" și 22 abțineri, neavând un număr suficient de voturi pentru adoptarea unei legi organice.

Marti, 10 Decembrie 2013

Senatorii au respins o propunere legislativă privind interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri

senat_2.jpgSenatorii au respins, marţi, propunerea legislativă pentru modificarea Legii minelor nr. 85 din 23 martie 2003 privind interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri.
Senatul este prima cameră sesizată, iar camera decizională este Camera Deputaţilor.


Marti, 10 Decembrie 2013

Legea minelor: Companiile care nu publică pe internet costurile de producţie, amendate cu până la 5 milioane de lei

internet_1.jpgCompaniile care nu publică semestrial pe internet costurile de producţie şi plăţile efectuate către stat, cât şi un raport de guvernare corporativă, responsabilitate socială şi protecţia mediului vor fi amendate cu sume cuprinse între un milion şi cinci milioane de lei, potrivit unui amendament al PNL adoptat de comisiile reunite de industrii şi administraţie ale Camerei Deputaţilor la proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor.

Marti, 10 Decembrie 2013

Iulian Iancu: “Legea minelor se va aplica şi proiectelor aflate în derulare”

iancu_iulian.jpgProiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor, pentru care comisiile de industrii şi de administraţie ale Camerei Deputaţilor au adoptat luni raport favorabil, se va aplica şi proiectelor aflate în derulare, a declarat preşedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu.
"Toate proiectele de acest gen care au generat foarte mare suspiciune vor avea un foarte mare suport de protecţie din partea populaţiei, în mod special acest tip de proiecte. Populaţia României a fost foarte îngrijorată de faptul că o tehnologie anume ar putea să fie promovată în ciuda opoziţiei şi rezervelor pe care le are. De la această lege autorităţile României, în mod special Ministerul Mediului, dar şi Ministerul Culturii şi Ministerul Dezvoltării, sunt obligate să ţină seama de articolele din această lege şi să nu treacă mai departe dacă nu sunt prevăzute aceste prevederi exprese din lege", a afirmat Iancu, întrebat ce se va întâmpla cu proiectul Roşia Montană în condiţiile adoptării acestui proiect de lege.

Marti, 10 Decembrie 2013

Legea minelor: Companiile care valorifică şi exploatează iraţional apa vor trebui să plătească pentru utilizarea acesteia

comisie_camer_dep.jpgCompaniile care valorifică şi exploatează iraţional apa vor trebui să plătească pentru utilizarea acesteia, potrivit proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor pentru care comisiile de industrii şi de administraţie ale Camerei Deputaţilor au adoptat, luni, raport favorabil.
"Nu se plăteşte redevenţă pe apa de izvor pentru niciun cetăţean al României, în schimb dacă sunt companii care se adresează apei din acvifer, din subteran, acele companii vor trebui să plătească pentru utilizarea apei. Dacă până astăzi nu au plătit ele vor trebui să plătească pentru că există riscul să afecteze bazinele şi rezerva de apă potabilă pentru o comitate întreagă. Cu alte cuvinte, ceea ce până astăzi a scăpat din vedere legiuitorului de la această lege nu va mai fi posibil", a explicat preşedintele Comisiei de industrii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu, după adoptarea raportului în cazul acestui proiect de lege.


Marti, 10 Decembrie 2013

Proiectul pentru modificarea şi completarea Legii minelor, raport favorabil din partea comisiilor Camerei Deputaţilor

camera_dep.jpgComisiile de industrii şi de administraţie ale Camerei Deputaţilor au adoptat, luni, raport favorabil asupra proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor.
Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, fiind înregistrate două voturi împotrivă, după trei ore de dezbateri, urmând ca marţi proiectul să intre în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.Pagina 1 / 3  >>>


Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter