EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
Marti, 03 Decembrie 2013

Plenul Senatului a respins proiectul legislativ care ar fi modificat Legea minelor nr. 85/2003

senat_1.jpgPlenul Senatului a respins, în şedinţa de luni, proiectul legislativ care ar fi modificat Legea minelor nr. 85/2003. Legea are un caracter organic, iar pentru adoptarea sa ar fi fost nevoie de 87 de voturi.
Într-o primă fază, raportul suplimentar cu amendamente întocmit de comisia de specialitate a fost respins de Plen cu 86 de voturi pentru, 12 voturi împotrivă şi 13 abţineri. În urma reluării votului, raportul suplimentar cu amendamente a fost admis cu 88 de voturi pentru şi şapte voturi împotrivă.
Proiectul de lege urmează să fie transmis în forma iniţiatorului Camerei Deputaţilor, care este decizională în acest caz.

Marti, 12 Noiembrie 2013

Propunerea prin care autorităţilor locale le-ar fi revenit 50% din taxa pe activitatea minieră, respinsă de Senat

senat_1.jpgPlenul Senatului a respins, în şedinţa de luni, propunerea legislativă care ar fi modificat Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, în sensul că autorităţilor locale le-ar fi revenit 50% din valoarea taxei pentru activitatea de prospecţiune, explorare şi exploatare a resurselor minerale, respectiv 50% ar fi revenit bugetului de stat.
De asemenea, autorităţilor locale le-ar fi revenit şi 25% din valoarea redevenţei miniere, restul de 75% urmând să fie plătită la bugetul de stat.

Marti, 12 Noiembrie 2013

Darius Vâlcov: “Parlamentul şi Guvernul trebuie să gândească un nou proiect legislativ privind exploatările miniere”

valcov_darius.jpgSenatorul PSD Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei speciale pentru Roşia Montană, consideră că Parlamentul şi Guvernul trebuie să gândească un nou proiect legislativ privind exploatările miniere.
"Inclusiv Parlamentul împreună cu Guvernul trebuie să gândim un nou proiect legislativ, asta cât mai repede, care să dezbată şi care să acopere un cadru cât mai larg privind aceste exploatări. Ar trebui ca Guvernul şi o parte dintre specialiştii Parlamentului să lucreze la un astfel de draft şi să-l supună dezbaterii publice, apoi dezbaterii Parlamentului. Este obligatoriu ca de acum încolo toată dezbaterea să se facă aşa cum am şi recomandat în raport, extrem de transparent", a declarat Vâlcov luni la Palatul Parlamentului.


Marti, 12 Noiembrie 2013

Comisia specială a respins proiectul Roşia Montană în forma venită de la Guvern

comisie_rosia_4.jpgComisia specială pentru Roşia Montană a respins luni proiectul în forma venită de la Guvern.
Potrivit raportului, Comisia consideră că proiectul de lege supus examinării nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi, în consecinţă, propune respingerea acestuia.

Vineri, 18 Octombrie 2013

Comisia specială care se ocupă de analiza proiectului minier de la Roşia Montană a adoptat opt amendamente

comisie_rosia_4.jpgComisia specială care se ocupă de analiza proiectului minier de la Roşia Montană a adoptat, joi, opt amendamente ale Legii privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.
Astfel, titlul legii a fost modificat din "Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România" în "Lege privind unele măsuri pentru stimularea exploatării minereurilor auro-argentifere din cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit". În acest fel, actul normativ nu mai face referire la proiectul de la Roşia Montană şi devine unul general.

Miercuri, 02 Octombrie 2013

Legea privind impozitul de 0,5% din venituri pentru exploatările forestiere şi extracţia unor minereuri, promulgată

semnatura.jpgPreşedintele Traian Băsescu a semnat marţi decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale, informează Administraţia Prezidenţială.
De asemenea, şeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Articolului 286 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.


Luni, 16 Septembrie 2013

Băsescu: “Legea privind Roşia Montană va fi respinsă de Curtea Constituţională”

basescu2.jpgPreşedintele Traian Băsescu a afirmat, la Ţebea, că actul normativ privind exploatarea zăcământului de la Roşia Montană va fi respins de Curtea Constituţională ''în mod categoric'' deoarece "nu e legal să stabileşti o firmă care face o exploatare prin lege".
"Marea problemă este că după ce se va face o lungă dezbatere în parlament se va constata că e o lege neconstituţională indiferent care este rezultatul ei. Pentru că nu se poate să faci o lege care să vizeze o firmă", a declarat, duminică, Traian Băsescu.

Vineri, 13 Septembrie 2013

Crin Antonescu: "Procedura de urgenţă pentru proiectul Roşia Montană, retrasă; se constituie o comisie specială"

antonescu_crin.jpgO comisie specială va fi constituită pentru analizarea proiectului de la Roşia Montană, aşa cum se stabilise iniţial, procedura de urgenţă pentru votarea proiectului de lege urmând să fie retrasă, a anunţat, joi, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, după discuţia cu liderii USL.
"Am avut o discuţie cu premierul Ponta şi cu alţi colegi, şi din PSD şi din PNL, din Guvern, pe multe subiecte. Cel mai arzător probabil privitor la Roşia Montană. Mi-am reafirmat convingerea că este un proiect care, în mod normal, se asumă sau nu se asumă de către Guvern. Domnul prim-ministru a rămas pe ideea că proiectul a fost înaintat în Parlament. PSD-ul a convenit - vorbesc acum de domnul Ponta în calitate de lider al PSD - să revenim la formula convenită iniţial, a unei comisii speciale în Parlament. Deci se solicită retragerea procedurii de urgenţă", a declarat Crin Antonescu.

Miercuri, 11 Septembrie 2013

Senatorii Comisiei de administraţie au votat împotriva proiectului Roşia Montană

comisie_administratie.jpgSenatorii Comisiei de administraţie au dat marţi un vot negativ, în unanimitate, proiectului de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană, care va fi dezbătut în procedură de urgenţă de Parlament, a anunţat preşedintele comisiei, Darius Vâlcov.
Proiectul a fost prezentat, în cadrul dezbaterilor, de miniştrii Mediului şi Culturii, Rovana Plumb şi Daniel Barbu, precum şi de reprezentanţii Ministerului pentru Marile Proiecte şi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.


Marti, 10 Septembrie 2013

Senatorii Comisiei juridice au dat aviz negativ proiectului de la Roşia Montană

barbu_daniel_2.jpgSenatorii Comisiei juridice au dat marţi aviz negativ, în unanimitate, la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană, care va fi dezbătut în procedură de urgenţă.
Prezent la dezbateri, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a susţinut că toate regulile cu privire la acest caz sunt respectate cu stricteţe, în timp ce, conform punctului de vedere al Ministerului Justiţiei, a fost dat un răspuns cu anumite observaţii la o variantă a acestui proiect de lege, care a fost discutat în şedinţă de Guvern.<<<  Pagina 2 / 3  >>>


Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter