EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
Marti, 12 Noiembrie 2013

Directorul RMGC, pentru Gândul: „Nu există nicio ilegalitate. Nu înseamnă că nu vom începe exploatările la Roşia Montană”

tanase_dragos2.jpgDirectorul RMGC, Dragoş Tănase, susţine că RMGC nu se simte ameninţat de raportul de respingere al comisiei speciale pentru Roşia Montană şi consideră că, după ce legea generală privind exploatările miniere va fi adoptată, RMGC va începe lucrările propriu-zise la Roşia, chiar din 2014.
„Este un raport complet, profesionist făcut, este o muncă serioasă făcută în ultimele două luni. Din punctul nostru de vedere concluzia principală este că industria minieră şi proiectele miniere au nevoie de o îmbunătăţire semnificativă a cadrului legislativ, aceste proiecte aduc beneficii economice substanţiale României şi creează locuri de muncă. Sperăm că acest cadru legislativ să fie adoptat cât de curând astfel încât noi să putem începe exploatarea la Roşia Montană în 2014”, a declarat Tănase, pentru gandul.info.

Luni, 28 Octombrie 2013

Valea Jiului va intra în faliment odată cu mineritul

mineri_71.jpgPlanurile Guvernului de a închide minele Petrila, Uricani şi Paroşeni au adus la disperare minerii şi populaţia oraşelor din Vale. Tot mai mulţi oameni sunt deja afectaţi de sărăcia extremă.
De la nivelul guvernamental şi pe tabloul de bord al economiei se vede doar atât: Valea Jiului este o gaură neagră în care se scurg miliarde de lei de la buget într-o industrie care produce cărbune mai scump decât cel din import. Astfel că şi soluţia redresării pare simplă: să închidem minele de la noi şi să importăm cărbunele.

Luni, 07 Octombrie 2013

Povestea mineritului cu cianuri din oraşul finlandez Kittila

kittila-mine.jpgUna dintre cele mai mari exploatări de aur din Europa are loc în oraşul Kittila din nordul Finlandei, în regiunea polară. Fostul primar, în mandatul căruia s-a aprobat mineritul cu cianuri, a relatat pentru pesurse.ro cum au decurs lucrurile.
În Kittila, mineritul e realizat de compania canadiană Agnico Eagle Mines Limited.


Luni, 30 Septembrie 2013

Deschiderea unei noi mine de uraniu costă 400 mil. lei. Ce riscă România dacă lucrările pentru noua mină nu încep în 2014?

mina_crucea_2.jpgDeschiderea noii mine de uraniu de la Tulgheş - Grinţieş (judeţele Harghita şi Neamţ), care ar necesita o investiţie de circa 400 de milioane de lei pe o perioadă de nouă ani de zile, este obligatorie dacă se doreşte alimentarea centralei de la Cernavodă, care acoperă 20% din producţia de energie a României, cu uraniu produs intern şi nu prin importuri.
Singurul loc de unde se mai extrage uraniu în acest moment în România este mina Crucea (jud. Suceava), aflată în exploatare de 30 de ani, dar ale cărei rezerve sunt aproape de epuizare.

Vineri, 27 Septembrie 2013

Franţa reîncepe mineritul, după zece ani de la închiderea ultimelor mine

minerit39.jpgFranţa, a doua mare economie a Europei, reia activitatea minieră, la zece ani după închiderea ultimelor mine.
Poziţia adoptată de guvernul francez se înscrie într-un trend european, tot mai multe ţări concentrându-se pe resuscitarea unei ramuri economice pe care analiştii o văd vitală pentru dezvoltare şi combaterea şomajului.

Joi, 19 Septembrie 2013

Financial Times: "Protestele politice din România iau luciul unui proiect de extragere a aurului"

mineri_71.jpgCompaniile miniere sunt obişnuite să aibă de-a face cu regimuri din cele mai neprimitoare şi imprevizibile, dar când operează în interiorul Uniunii Europene se aşteaptă ca lucrurile să meargă mai bine. Cu toate acestea, un controversat proiect vizând construirea celei mai mari mine de aur din Europa este pus în pericol de proteste stradale şi de politica labirintică a ţării, deşi constituie elementul central al programului de investiţii prezentat în iulie de guvern. Este vorba de proiectul Roşia Montană, în munţii Transilvaniei, unde se extrage aur încă din epoca romană - notează joi "Financial Times" într-un articol semnat de Neil Buckley, editor pentru Europa de est.


Luni, 09 Septembrie 2013

Estul Siberiei, un fel de Roşia Montană rusească

putin_aur.jpgDeşi nu duc lipsa de aur, ruşii au intensificat mult extracţia metalului nobil în ultima vreme.
Faptul se datorează în special intensificării mineritului aurifer în Siberia, unde numai zăcământul din zona Magadan este prevăzut să producă 25% din totalul producţiei de aur a ţării.

Vineri, 06 Septembrie 2013

Harta bogăţiilor din subsolul României. Lista celor 77 de resurse minerale

resurse_romania.JPGZiarul Financiar publică din nou harta licenţelor de exploatare pentru 77 de substanţe minerale răspândite pe teritoriul României, de la andezit, ape minerale sau calcar până la uraniu, cupru, huilă sau sare, potrivit datelor disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
Potrivit datelor colectate de ZF, pe teritoriul judeţelor Bihor, Hunedoara şi Cluj se află cele mai multe resurse minerale ca număr.

Luni, 19 August 2013

MINA DE URANIU, crucea pe care o duc de 30 de ani mii de oameni pentru ca Cernavodă să funcţioneze

mina_crucea_2.jpgLa peste 30 de kilometri de pitoreasca staţiune Vatra Dornei, pe Valea Bistriţei, se află localitatea Crucea, un loc unde anual sute de mineri din zonă sau din întreaga ţară extrag minereul de uraniu, care mai apoi ajunge procesat în reactoarele Centralei Nucleare de la Cernavodă.
Mina de Uraniu de la Crucea, aflată în Munţii Stănişoarei, în vecinătatea Masivului Rarău şi a Pietrosului Bistriţei, funcţionează de 30 de ani. Ruşii sunt cei care au dat primele indicaţii despre posibila existenţă a uraniului aici.


Miercuri, 17 Iulie 2013

Miza promulgării legii minelor - zăcăminte de milioane de euro

mina_inchisa1.jpgPotenţialul ţării noastre în materie de resurse minerale este extrem de ridicat, potrivit experţilor în minerit şi geologie, România având bogate zăcăminte de aur (printre cele mai mari rezerve de aur din Europa),
Totodată, resursele minerale au fost incluse în Planul Naţional pentru Atragerea Investitorilor, Guvernul urmând să privatizeze sau să semneze diverse acorduri de parteneriat pentru redeschiderea unor mine de la noi din ţară.Pagina 1 / 6  >>>


Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter