EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
Joi, 04 Iulie 2013

Remin Baia Mare, curtată de cinci companii străine

remin_2.jpgCinci companii străine sunt interesate, până în prezent, de privatizarea Remin Baia Mare, au declarat, pentru Bursa, oficialii societăţii maramureşene.
"Deocamdată, însă, numele acestor companii nu pot fi făcute publice deoarece trebuie să aşteptăm până la data de 17 iulie, termenul limită până când investitorii pot trimite scrisori de intenţie, pentru a vedea dacă, într-adevăr, planurile acestora se vor materializa", au mai adăugat oficialii Remin Baia Mare.

Miercuri, 03 Iulie 2013

Miliardul îngropat în închiderea minelor

mineri_71.jpgPeste 550 de mine şi cariere au fost sau se află în proces de închidere şi ecologizare, în ultimii ani zece ani fiind cheltuite 1,33 miliarde de lei (350 mil. euro).
La aproximativ jumătate dintre aceste unităţi, lucrările nici nu au fost începute, iar la o bună parte dintre cele închise s-au constatat mari nereguli.

Marti, 25 Iunie 2013

Două proiecte miniere pot îmbogăți vistieria statului

rosia_montana5.jpgRomânia este bogată în resurse minerale, dar săracă în proiecte de anvergură în domeniul industriei extractive.
În timp ce mai marii țării pun pe hârtie din 1990, adică de peste 20 de ani, strategii și schimbă legi pe bandă rulantă în ceea ce privește regulile din minerit, investitorii au început să-şi piardă încrederea în România ca destinaţie pentru investiţii, iar cei care sunt dispuși să aducă capitalul privat şi să investească zeci sau chiar sute de milioane de euro sunt purtați dintr-un birou în altul.


Miercuri, 13 Februarie 2013

Moscova investeşte în aur. Ruşii deţin cea mai impresionantă cantitate de metal preţios din lume

putin_aur.jpgMoscova se teme de o eventuală devalorizare a principalelor valute internaţionale şi din acest motiv a decis să investească în aur. Estimările Fondului Monetar Internaţional (FMI) arată că, în ultimii zece ani, Banca Centrală a Rusiei a cumpărat 570 de tone de metal preţios.
Jurnaliştii de la Bloomberg scriu că, în acest moment, cantitatea de aur achiziţionată de Rusia depăşeşte de trei ori greutatea celebrei statui a Libertăţii din New York; cu un sfert mai mult decât volumul de aur cumpărat de China, care se plasează pe locul doi în această privinţă.

Vineri, 08 Februarie 2013

China este cel mai mare producător de aur din lume

aur_china.jpgChina a produs o cantitate record de aur în 2012, păstrându-şi pentru al şaselea an consecutiv poziţia de cel mai mare producător mondial de aur, transmite Xinhua.
Datele prezentate de Asociaţia producătorilor de aur din China arată că anul trecut producţia de aur a crescut cu 11,66% până la nivelul record de 403,05 tone.

Miercuri, 06 Februarie 2013

Firma implicată în scandalul exploatării aurifere de la Certej a obţinut trei licenţe de explorare a minereurilor polimetalice

explorare.jpgAgenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a acordat trei licenţe de explorare a resurselor de minereuri polimetalice firmei Goldfields Deva SRL, potrivit unui ordin ANRM publicat marţi în Monitorul Oficial.
Astfel, Goldfields Deva a primit dreptul de a efectua lucrări de explorare în perimetrul Deva-Muncel (Zona Deva), perimetrul Deva-Muncel (zona Muncel) şi perimetrul Brad, toate aflându-se în judeţul Hunedoara.
Goldfields Deva este deţinută de compania Eldorado Gold, cea care a fost implicată, anul trecut, în scandalul exploatării aurifere de la Certej.


Luni, 04 Februarie 2013

Nereguli grave în mineritul din Oltenia

mina_suprafata.jpgCurtea de Conturi a României dezvăluie o serie de nereguli grave în sectorul minier şi energetic, în raportul pe 2011, făcut public recent. Controalele Curţii de Conturi au vizat Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, precum şi Complexurile Energetice de la Craiova, Turceni şi Rovinari.
Cele patru entităţi au format ulterior Complexul Energetic Oltenia. Cele mai numeroase abateri au fost depistate la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).

Miercuri, 23 Ianuarie 2013

Mineritul viitorului: platină și fier din asteroizi

asteroid.jpgO nouă companie care își propune să desfășoare activități de minerit pe asteroizi s-a lansat astăzi, relatează space.com.
Noua companie, numită Deep Space Industries, a anunțat că, în 2015, intenționează să lanseze mai multe nave spațiale robotizate care să identifice asteroizi ale căror resurse ar putea fi exploatate.
Ulterior, în aproximativ un deceniu, compania dorește să înceapă să extragă metale, inclusiv metale prețioase precum platina, dar și apă, din asteroizii aflați în apropierea Pământului. Printre metalele ce ar putea fi extrase se numără și fierul, nichelul sau titanul.

Miercuri, 16 Ianuarie 2013

Mineritul în România - de la declin la renaştere

infografic2.JPGÎnainte de 1989, în România sectorul minier dădea locuri de muncă, direct şi indirect, pentru mai mult de un milion de oameni. În cele 14 regiuni miniere din ţară, peste 150 de localităţi depindeau de minerit, iar mineritul non-energetic angaja peste 65.000 de persoane.
În prezent, în acest sector mai lucrează doar 2000 de persoane, dar potenţialul încă rămâne important.


Vineri, 07 Decembrie 2012

Mineritul poate rezolva problema locurilor de muncă

mineri33.jpgPeste 200.000 de angajaţi din industria minieră şi din servicii conexe şi colaterale depind de evoluţia activităţii în sector, iar situaţia socială a 50.000 de tineri este afectată de recesiunea economică, potrivit statisticilor realizate de Ministerul Economiei şi Ministerul Muncii.
Potrivit economiştilor, mineritul ar putea reporni motorul economiei româneşti. Numai în cazul proiectului minier de la Roşia Montană, statul ar putea câştiga 1,8 miliarde de dolari şi va putea avea beneficii considerate de economişti şi mai importante: bunuri, servicii nou create, forţă de muncă, dar şi activitate economică. Pe scurt, România va beneficia de 73,5% din proiect, în timp ce compania canadiană va câştiga 26,5%.<<<  Pagina 2 / 6  >>>


Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter