EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
Miercuri, 23 Aprilie 2014

Preţul aurului, mai influenţat de perspectivele SUA decât de tensiunile din Ucraina

lingou_5.jpgCotaţia futures a aurului s-a menţinut ieri, pe piaţa americană, aproape de nivelul minim al ultimelor două săptămâni, investitorii fiind mai atenţi la semnele de îmbunătăţire a economiei SUA decât la tensiunile din Ucraina.
Ieri, pieţele aşteptau publicarea indicelui Conference Board care arată evoluţia producţiei industriale din SUA, iar estimările arătau avansul acestuia.

Joi, 20 Februarie 2014

Aurul şi argintul au înregistrat creşteri de preţ de peste 10%

aur_3.gifAurul a început anul 2014 pe un trend ascendent, înregistrând în perioada 1 ianuarie-17 februarie o creştere de preţ de circa 10,2%.
La începutul anului curent, cotaţia aurului era pe bursele internaţionale în jur de 1.205 dolari/uncie, iar la finalul intervalului analizat a atins circa 1.328,5 dolari/uncie.

Joi, 06 Februarie 2014

Senator PNL Maramureş: “Redeschiderea mineritului neferos ar putea crea mii de locuri de muncă”

minerit39.jpgRedeschiderea în judeţul Maramureş a mineritului neferosprecum şi dezvoltarea unor servicii conexe acestei industrii închise în anul 2007 ar putea crea câteva mii de locuri de muncă, a declarat miercuri senatorul PNL, Liviu Titus Paşca.
"Repornirea mineritului neferos e mare şansă pentru Maramureş atât din punct de vedere economic cât şi social; o primă perspectivă asupra acestui domeniu economic arată că ar putea fi create cel puţin 2.000 de locuri de muncă, aici incluzând şi serviciile care s-ar dezvolta pe verticală pentru a asigura funcţionarea mineritului. Estimările specialiştilor în domeniu consultaţi de Ministerul Economiei demonstrează că s-ar putea redeschide un număr de patru mine sau foste perimetre miniere. Geologii şi cercetările de specialitate confirmă că Maramureşul are încă rezerve subterane de minereu neferos - aur, argint, cupru, plumb, wolfram - ce pot fi exploatate, iar statul ar putea fi avantajat. Pe lângă crearea a noi locuri de muncă e vorba de reactivarea unui domeniu ce în judeţ are încă oameni bine calificaţi, inclusiv cu pregătirea inginerească apţi să revină la această activitate" a afirmat senatorul liberal.


Vineri, 17 Ianuarie 2014

Aurul revine pe creştere, dolarul scade

lingouri2.jpgCotaţia futures a aurului a crescut joi, pentru prima oară în ultimele trei zile, pe piaţa americană, după ce guvernul de la Washington a anunţat cel mai important avans al inflaţiei din ultimele şase luni, în SUA.
Investitorii s-au orientat, în condiţiile date, către plasamentele în metalul considerat "refugiu", scrie Bursa.

Joi, 16 Ianuarie 2014

Aurul în 2014: Va reveni la strălucirea de altădată după prăbuşirea de anul trecut?

aur_dolari.jpgAurul a avut anul trecut cea mai abruptă scădere din ultimii 32 de ani. Mai este considerat o investiţie sigură, îşi vor reveni vânzările în 2014?
DailyBusiness prezintă opiniile reprezentanţilor celor două bănci de pe piaţa locală care vând metalul preţios.

Vineri, 20 Decembrie 2013

Preţul aurului a ajuns la minimul ultimilor trei ani, după decizia Fed privind achiziţiile de active

aur_dolari.jpgPreţul aurului a închis joi la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, de 1.193,6 dolari pe uncie, după ce Rezerva Federală a Statelor Unite a anunţat reducerea programului de achiziţii de obligaţiuni.
Cotaţiile futures la aur au scăzut joi cu 3,4% şi au închis la cel mairedus nivel din august 2010 , transmite Bloomberg.


Miercuri, 11 Decembrie 2013

Aşteptările producătorilor de aur pentru 2014

aur_3.gifDeclinul pe care l-a înregistrat aurul în 2012 şi 2013 nu i-a dezarmat pe producători. Aceştia se aşteaptă ca în următoarele luni preţul metalului preţios să urce.
Potrivit raportului PwC “Gold, silver and copper price report”, producătorii sunt destul de optimişti şi cred că 2014 va aduce un uşor reviriment al metalului galben. Astfel, 47% dintre producătorii de aur se aşteaptă la o creştere a preţului în următoarele 12 luni, comparativ cu 88% în urmă cu un an.

Luni, 21 Octombrie 2013

Prognozele privind preţul aurului sunt pesimiste

aur_dolari.jpgPreţul aurului va scădea în fiecare din următoarele patru trimestre spun analiştii, şi urmează să atingă cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.
Principala cauză o constitue reducerea de către SUA a stimulilor de creştere a cererii de lingouri ca răspuns la grăbirea creşterii economice pentru ieşirea din criză.

Marti, 08 Octombrie 2013

Vosganian: “În România există un patrulater aurifer, rezervele care pot fi exploatate se ridică la circa 700 de tone”

vosganian2.jpgÎn România există un patrulater aurifer, rezervele care pot fi exploatate ridicându-se la circa 700 de tone, a declarat, luni, ministrul demisionar al Economiei, Varujan Vosganian, în cadrul Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului care analizează exploatarea minieră de la Roşia Montană.
"În România există un patrulater care se află în Munţii Metaliferi, în nord-estul Devei. Estimările noastre arată că rezervele directe, care pot fi exploatate, sunt la circa 700 de tone, ca ordin de mărime. Sunt evaluări de 714 tone, altele de 722 de tone. În Roşia Montană sunt aproximativ 300 de tone, Rovina aproximativ 200 de tone, Certej aproximativ 120 de tone şi Carpathian Gold aproximativ 80 de tone. Este o cantitate foarte mare", a spus Vosganian.


Vineri, 27 Septembrie 2013

Bugetul Cupru Min, mai sărac cu 17 milioane de euro

cuprumin_abrud.jpgAflată în plin program de atragere de investiţii, compania de stat Cupru Min Aburd, care deţine cele mai mari rezerve de cupru de la noi din ţară, a mai primit o lovitură grea, fiind obligată de instanţele judecătoreşti să achite circa 17 milioane de euro către o fostă parteneră de afaceri, societatea Energo Mineral.
Procesul dintre Cupru Min şi compania Energo Mineral, care durează mai bine de trei ani, a fost iniţiat de Activ Lichidator Bucureşti, administratorul judiciar al Energo Mineral SA, cerând restituirea sumei de circa 17 milioane de euro, bani care ar acoperi investiţiile pe care reprezentanţii firmei asociate susţin că le-au efectuat în perioada 2007- 2009 la exploataţia de la Roşia Poieni.Pagina 1 / 11  >>>


Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter