EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
Joi, 26 Septembrie 2013

Achiziţiile de aur ale băncilor centrale din economiile emergente au crescut în august

lingouri_1.jpgBăncile Centrale din statele emergente au continuat luna trecută să-şi majoreze rezervele de aur, după ce preţul unciei de aur a crescut în august, pe fondul turbulenţelor din Siria, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional, transmite Bloomberg.
Cumpărătorii care achiziţionează aur în mod regulat, Rusia şi Kazahstan, au fost printre statele care şi-au majorat deţinerile de aur în august, dar şi alte bănci centrale au fost active pe piaţă.

Luni, 23 Septembrie 2013

Prețul cuprului, în continuă scădere

cupru_sarma.jpgPreţul cuprului a scăzut cu aproape 12%, la 15 septembrie 2013, comparativ cu cotaţia sa de la începutul acestui an, nivelul minim pe 2013 fiind atins în luna iunie, potrivit lui Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities, sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Luni, 16 Septembrie 2013

Preţul aurului, influenţat de politica monetară

aur_2012-2013.gifDupă doisprezece ani consecutivi de creştere, preţul aurului a scăzut, în anul 2013, pe piaţa americană, cu 21%, de la 1675 dolari/uncie, până la 1312 dolari/uncie (cotaţia de vineri, 13 septembrie 2013, la Bursa din New York).
În urmă cu 365 de zile, uncia de aur se situa la valoarea de 1765 dolari/uncie, de atunci înregistrând o scădere de 25%.


Joi, 05 Septembrie 2013

Cifrele afacerii de la Cupru Min: 500 de milioane de dolari obţinuţi timp de 7 ani

cuprumin_abrud.jpgReprezentanţii Ministerului Economiei sunt optimişi în legătură cu succesul procedurii de atragere investiţii la compania Cupru Min Abrud, aflată în derulare până pe 15 octombrie. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei, Bogdan Badea, a declarat că ministerul a optat pentru atragerea de investitori pentru a se putea rezolva rapid problemele de mediu.
Badea a explicat că s-a mers pe varianta atragerii de investitori pentru a obţine suma de 40 de milioane de euro absolut necesară pentru investiţii partea de mediu, în retehnologizarea societăţii şi în decopertarea - extinderea suprafeţei de exploatare de la Roşia Poieni. În lipsa acestor investiţii compania de stat şi-ar mai putea continua activitatea maxim un an şi jumătate.

Miercuri, 07 August 2013

Soarta companiei Remin, decisă în toamnă

remin_4.jpgPlanul de reorganizare a companiei miniere Remin Baia Mare, aflată în insolvenţă din anul 2009, va fi prezentat adunării generale a creditorilor în tomna acestui an, după ce vor fi încheiate toate studiile de fezabilitate pe care compania le desfăşoară, în prezent, cu diverşi investitori interesaţi de relansarea activităţii minere în Maramureş, ne-au declarat surse apropiate proiectului.
Recent, compania minieră, una dintre cele mai mari din ţară, a lansat un anunţ pentru atragerea unor investitori care să contribuie, sub diverse forme, la redeschiderea minelor aflate în patrimoniul Remin.

Marti, 23 Iulie 2013

O singură ofertă pentru Cupru Min!

cuprumin11.jpgDacă în urmă cu o lună, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, anunţa că a primit nu mai puţin de 8 scrisori de intenţie pentru Cuprumin, din care patru de la cei mai marii zece traderi din lume, până vineri, 19 iulie, a depus documentele de participare pentru preluarea unei cantităţi de 331.890 de tone de concentrat de cupru o singură companie.
Potrivit unor surse apropiate negocierilor, până la termenul limită, care a expirat săptămâna trecută, doar compania Trafigura a depus documentele menţionate în anunţul de vânzare postat pe site-ul instituţiei cu privire la oferta de vânzare de concentrat de cupru prin metode combinate, care constă în licitaţie cu oferta în plic, precedată de negociere pe baza de oferte preliminare şi neangajante, cu criterii de eligibilitate.


Miercuri, 10 Iulie 2013

Compania Romaltyn Mining exclude relocarea uzinei în afara oraşului Baia Mare

romaltyn_baia-mare.jpgCompania Romaltyn Mining, care deţine licenţă de exploatare pe uzina de preparare a minereurilor situată în vecinătate unui cartier de locuinţe din municipiul Baia Mare, exclude posibilitatea relocării uzinei în altă zonă aşa cum a solicitat Consiliul Local.
Consiliul Local Baia Mare a condiţionat eliberarea autorizaţiei de funcţionare numai în varianta relocării uzinei în afara zonei locuite.

Vineri, 21 Iunie 2013

Aurul, la minimul ultimilor doi ani şi jumătate

lingouri2.jpgPreţul aurului a scăzut joi la cel mai redus nivel din ultimii doi ani şi jumătate, la o zi după ce preşedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Ben Bernanke, a declarat că instituţia ar putea începe în acest an restrângerea programului de suplimentare a lichidităţilor.
Pe parcursul şedinţei, aurul a fost cotat la 1.285 dolari uncia, nivel atins ultima oară în septembrie 2010, potrivit datelor FactSet, scrie Mediafax.

Vineri, 07 Iunie 2013

Noul plan de reorganizare a Cuprom, gata într-o lună

cuprom_zalau.jpgUna din cele mai mari companii din industria neferoaselor, Cuprom SA, prezentată de-a lungul timpului drept o afacere înfloritoare, traversează una din cele mai "negre" perioade de la momentul înfiinţării, aflându-se în pericol să fie închisă.
Reprezentanţii administratorului judiciar al Cuprom, BDO Business Restructuring SPRL, au declarat: "În prezent, Cuprom lucrează la un nou plan de reorganizare care va fi prezentat creditorilor. Acest plan va fi finalizat în aproximativ o lună şi va include şi tabelul creanţelor. Dacă acest plan nu va fi aprobat, atunci societatea va fi, cel mai probabil, închisă".


Luni, 20 Mai 2013

Nicolae Dicu, fost ministru al minelor: "Redeschiderea minelor de la Remin Baia Mare - imposibilă din perspectiva rentabilităţii"

mina_inchisa1.jpgAfrican Consolidated Resources din Africa de Sud, Metals Finance Europe şi Romaltyn sunt interesate de Remin Baia Mare, au declarat recent autorităţile noastre. Reprezentanţii Romaltyn, companie care aparţine fostului premier al Moldovei Ion Sturza, ne-au infirmat interesul, existând chiar pericolul ca firma să se retragă din Baia Mare, din cauza divergenţelor cu autorităţile locale.
Nicolae Dicu, analist în industria neferoaselor, fost ministru al minelor în perioada lui Petre Roman (1990) şi fost director general al Remin Baia Mare, susţine că preluarea Remin de către un investitor ar fi mai degrabă o mişcare strategică decât o investiţie propriu-zisă, întrucât minele din zonă sunt dispersate, fiind nevoie de schimbarea legislaţiei din domeniu pentru demararea exploatării.<<<  Pagina 2 / 11  >>>


Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter