EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
Luni, 21 Octombrie 2013

Peste 150 de mii de tone de sare pentru drumuri urmează a fi livrate de Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea

mina_sare_4.jpgPeste 150 mii de tone de sare pentru drumuri urmează a fi livrate în această perioadă de Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea către administraţii locale şi companii din România, Ungaria, Serbia şi Bulgaria.
"De la 1 octombrie a început livrarea sării pentru drumuri. Avem peste 100 de mii de tone de livrat pentru primării, consilii judeţene, CNADNR şi alte companii din jumătatea sudică a României. Mă refer aici de la Constanţa, Bucureşti, până la Timişoara, dar şi judeţele din sudul Ardealului. Pe lângă asta, avem contracte cu administraţii din Ungaria, Serbia, Bulgaria unde trebuie livrate nu mai puţin de 50 de mii de tone. S-au luat măsuri pentru a nu se întâmpla aglomeraţie la intrarea dinspre Ocnele Mari, se lucrează non-stop şi ne aşteptăm deja la un vârf de aprovizionare în noiembrie şi decembrie", a declarat luni directorul Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea, Mihai Tănăsie.

Luni, 07 Octombrie 2013

Directorul SALROM: "Suntem în întârziere cu semnarea contractului cu CNADNR pentru livrarea sării pentru deszăpezire"

salrom.jpgDirectorul Societăţii Naţionale a Sării SALROM, Aurel Bucur, a declarat sâmbătă, la Praid, că există întârzieri în semnarea contractului cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), iar lucrurile trebuie urgentate, pentru că deja iarna a început.
'Din păcate, suntem în întârziere de a semna contractul cu CNADNR-ul. Spre surprinderea mea şi, din nefericire, autorităţile române au avut ceva schimbări în cadrul conducerii CNADNR şi, deşi m-am întâlnit de câteva ori în luna august şi în luna septembrie, suntem deja în luna octombrie şi nu avem un contract încheiat. Va avea loc negocierea la bursă pe 7 octombrie, sperăm să încheiem contractul şi să recuperăm timpul pierdut. Deja iarna a început să vină peste noi', a afirmat Aurel Bucur, în cadrul unei întâlniri cu presa pe care a avut-o la sediul Salinei Praid.

Miercuri, 12 Iunie 2013

Producția de sare a României a scăzut anul trecut până la 2,3 milioane tone

salrom.jpgProducția totală de sare a Societății Naționale a Sării (Salrom), singurul producător de sare din România, a înregistrat în 2012 o scădere de circa 7%, față de anul anterior, până la 2,33 milioane tone. În 2011, România a produs 2,51 milioane tone sare.
Profitul net al Societății Naționale a Sării a crescut însă spectaculos anul trecut, fiind de peste 15 ori mai mare decât cel înregistrat în 2011.


Joi, 14 Februarie 2013

Cererea mondială de aur a scăzut pentru prima dată în ultimii trei ani

aur_monede_lingouri.jpgVânzările mondiale de aur au scăzut în 2012 pentru prima dată în ultimii trei ani, pe măsură ce achiziţiile crescute făcute de băncile centrale nu au putut compensa scăderea cererii de aur pe pieţele din India şi China, a anunţat joi Consiliul Mondial al Aurului (WGC).
Chiar dacă se aşteaptă ca în acest an consumul mondial de aur să se stabilizeze, WGC estimează că va mai dura ceva timp până când va reveni la nivelul record înregistrat înaintea crizei financiare. "Este greu să vedem o creştere semnificativă a cererii în acest an. Cererea va rămâne ridicată dar vorbim de o creştere de o singură cifră", a declarat directorul WGC, Marcus Grubb.

Luni, 22 Octombrie 2012

Ionel Blănculescu: "Sarea noastră, în pericol să iasă de sub controlul statului"

blanculescu-2.jpgSarea românească se află în pericol de a ieşi de sub controlul statului, atrage atenţia Ionel Blănculescu, secretarul general al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, care a spus că pregăteşte un "warning sign" (n.r. semnal de alarmă) pentru premierul Victor Ponta.
"Pregătesc pentru primul-ministru un «warning sign», pe care i-l voi înmâna în câteva zile şi care îl atenţionează asupra pericolului în care se află sarea românească. Sarea noas¬tră se află într-un mare pericol de a fi pierdută de sub controlul statului. Este aproape o certitudine, pentru că «Salrom» este deţinută în proporţie de 48,99% de Fondul Proprietatea, care are o prezenţă străină de 52%”, a precizat Blănculescu pentru ziarul Bursa, adăugând că la mijloc sunt efectele unei directive europene care limitează exploatarea.

Joi, 05 Aprilie 2012

Salrom refuză să-şi facă publice contractele

salrom.jpgSocietatea Naţională a Sării (Salrom) ţine la secret peste o mie de contracte încheiate cu furnizorii anul trecut, arată un demers al Fundaţiei Soros. Nu este singura insitituţie de stat care poate fi acuzată de comunicare defectuoasă cu cetăţenii, ONG-urile şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile, mai ales când vine vorba despre date contabile şi contracte încheiate cu furnizorii.
De regulă în spatele unui astfel de refuz se ascund puternice conflicte de interese şi legături cu oameni din zona politică.


Luni, 19 Martie 2012

Cifră de afaceri record pentru Societatea Naţională a Sării

sare4.jpgSocietatea Naţională a Sării a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 66,1 milioane euro, cea mai mare de la înfiinţarea societăţii iar profitul brut al companiei s-a dublat în anul 2011 comparativ cu 2010, ajungând la 5,2 milioane euro.
"Rezultatele financiare ale companiei arată că am reuşit să ne recăpătam poziţia pe o piaţă extrem de competitivă şi că am găsit resursele necesare pentru a contrabalansa efectele adverse pe care criza economică le-a avut asupra industriei chimice, principalul beneficiar al producţiei noastre", spune directorul SNS, Gabriel Muraru.

Miercuri, 15 Februarie 2012

Cozi la Salina Prahova pentru sare de aruncat pe drumuri

mina_sare.jpgDacă în ianuarie conducerea Salinei Prahova anunța că merge în pierdere și ar putea să-și trimită angajații acasă în lipsa comenzilor, zilele acestea societatea abia face față cererii venite mai ales de la drumari.
Zeci de camioane stau la coadă zilnic în fața minei de sare de la instalarea gerului, iar peste 1.ooo de tone de sare pleacă zilnic de aici spre destinații din București și din țară. În aceste condiții, reprezentanții Salinei au luat decizia să prelungească programul de lucru.Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter