EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
Marti, 18 Februarie 2014

Livrarea cărbunelui de la EM Lonea a fost reluată, după prăbuşirea celor opt silozuri

tren_carbuni.jpgLivrarea cărbunelui de la Exploatarea Minieră (EM) Lonea către termocentrale a fost reluată luni după ce, cu o zi înainte, opt din cele 24 de silozuri pentru depozitarea huilei au fost afectate de prăbuşirea unei părţi din clădirea care le adăpostea, iar activitatea de încărcare a vagoanelor de marfă s-a blocat.
Conducerea EM Lonea a luat măsurile necesare pentru remedierea, în mare parte, a problemelor apărute la silozul de cărbune, pentru a nu apărea întârzieri în ceea ce priveşte livrarea producţiei extrase din subteran.

Miercuri, 29 Ianuarie 2014

Minerii de la Berbeşti şi Alunu nu vor să iasă din Complexul Energetic Oltenia

CE-oltenia3.jpgCei o mie de mineri care lucrează în carierele Berbeşti şi Alunu se opun iniţiativei legislative prin care cele două cariere militare ar urma să fie scoase din cadrul Complexului Energetic Oltenia şi incluse într-o nouă societate alături de CET Govora.
"Activitatea de minerit este o activitate complicată, cu multe operaţiuni neprevăzute, cu risc ridicat de pericole atât ca accidente tehnice, cât şi umane. Pentru asigurarea continuităţii producţiei în minerit este necesară asigurarea unei baze materiale şi a unui stoc de siguranţă de piese de schimb, materiale şi subansamble, ceea ce reprezintă importante imobilităţi financiare. În situaţia actuală, această bază există la nivelul CE Oltenia, însă în cazul externalizării este imposibil de reconstituit. Să nu uităm că atunci vom fi consideraţi de către CE Oltenia un concurent şi nu un aliat", a declarat marţi liderul sindical, Dorel Glomnicu.

Miercuri, 15 Ianuarie 2014

Managerul CE Oltenia estimează o producţie de 14 terawaţi pentru anul 2014

ciurel_1.jpgManagerul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat marţi, în cadrul unui seminar, că estimează o producţie de 14 terawaţi pentru anul 2014 şi o cantitate de cărbune extras de 27 de milioane de tone.
Managerul CEO a declarat, în cadrul seminarului Energia şi Mineritul în Oltenia, că prima jumătate a lunii decembrie 2013 a fost cea mai bună din istoria complexului, iar în ziua de 13 decembrie 2013, gigantul energetic a livrat în sistem 3.280 de megawaţi.


Marti, 14 Ianuarie 2014

Minerii mehedinţeni au reînceput activitatea de extracţie a cărbunelui

cariera5.jpgActivitatea de extracţie a cărbunelui a fost reluată luni în cariera Husnicioara, a declarat liderul de sindicat Rafael Norocel Ciorăscu.
Potrivit sursei citate, activitatea a fost sistată ca urmare a unei măsuri de reducere a cheltuielilor salariale luată de administraţie în 20 decembrie 2013, cei aproximativ 1.000 de angajaţi fiind obligaţi să intre în şomaj tehnic, recuperări sau concedii de odihnă.

Marti, 07 Ianuarie 2014

În goana după energie ieftină, Europa dezgroapă cel mai murdar combustibil, lignitul, şi îşi distruge istoria

mina_suprafata.jpgÎn faţa revoluţiei energetice din SUA, Europa a ales să dezgroape una dintre cele mai ieftine, dar şi cele mai murdare surse de energie, lignitul, ceea ce ameninţă să crească poluarea şi să dărâme localităţi care supravieţuiesc din vremuri medievale, scrie Bloomberg.
De-a lungul centurii miniere a Europei, din Germania şi până în Polonia şi Cehia, companii de utilităţi precum Vattenfall, CEZ şi PGE extind mine de suprafaţă care produc lignit. Acest cărbune degajă prin ardere mai puţină energie decât altele şi mai mult carbon, dar este mai ieftin.

Miercuri, 18 Decembrie 2013

Managerul CEO: “Prima jumătate a lunii decembrie a fost cea mai bună din istoria complexului”

ciurel_1.jpgManagerul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că prima jumătate a lunii decembrie a fost cea mai bună din istoria complexului, gigantul energetic funcţionând o perioadă la capacitate maximă.
Acesta a menţionat că se aşteaptă însă ca în perioada sărbătorilor consumul de energie electrică să scadă, iar fiecare termocentrală va funcţiona cu un singur grup.


Miercuri, 18 Decembrie 2013

CEO are de recuperat creanţe în valoare de 750 de milioane de lei pentru cărbunele vândut termocentralelor

ce_oltenia3.jpgManagerul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că gigantul energetic are de recuperat creanţe în valoare de 750 de milioane de lei de la mai multe termocentrale cărora le-au vândut cărbune în anii trecuţi şi nu au achitat sumele.
Ciurel a explicat că anul acesta majoritatea cantităţilor de lignit livrată a fost achitată, însă rămân datoriile din anii anteriori, care se ridică la 750 de milioane de lei.

Marti, 17 Decembrie 2013

Cererea de cărbune va încetini în următorii cinci ani

stoc_carbune.jpgRitmul de creștere a cererii mondiale de cărbune se va modera în următorii ani, pe măsură ce China va căuta surse de energie curată, SUA se vor îndrepta spre gaze mai ieftine, iar în Europa relansarea temporară a cererii de cărbune se va încheia, a estimat, luni, Agenția Internațională a Energiei (IEA).
În raportul său anual cu privire la perspectivele pieței cărbunelui pe termen mediu, IEA estimează că cererea anuală de cărbune va înregistra un ritm mediu de creștere de 2,3% pe an până în 2018, mai puțin față de avansul de 2,6% preconizat în raportul de anul trecut și față de o creștere reală de 3,4% pe an înregistrată între 2007 și 2012.

Luni, 09 Decembrie 2013

Minerii din Mehedinţi nu sunt de acord cu sistarea activităţii de extracţie a cărbunelui în perioada 20 decembrie - 13 ianuarie

carbune_5.jpgDecizia de sistare a activităţii de extracţie a cărbunelui în Cariera Husnicioara în perioada 20 decembrie 2013-13 ianuarie 2014 va afecta funcţionarea la parametri a Termocentralei Romag-Termo a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), a declarat vineri liderul sindicaliştilor mineri, Rafael Norocel Ciorăscu.
Potrivit sursei citate, dacă hotărârea conducerii Complexului Energetic Oltenia (CEO) va fi aplicată global, în toate structurile administrate, RAAN va fi în imposibilitatea de a-şi constitui stocul de cărbune necesar pentru sezonul de iarnă, fapt care va crea nemulţumiri beneficiarilor de agent termic şi energie electrică produse pe platforma Romag-Termo.


Joi, 31 Octombrie 2013

CE Oltenia îşi extinde perimetrul de exploatare

cariera7.jpgComplexul Energetic Oltenia vrea să achiziţioneze 43,7 hectare de teren şi 78 de gospodării din două localităţi din judeţele Vâlcea şi Gorj, pentru a continua producţia de lignit în perimetrul Amaradia - Tărâia, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern iniţiat de Departamentul pentru Energie, în subordinea căruia se află complexul energetic, scrie enonomica.net.
Hotărârea de Guvern stabileşte componenţa comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor depuse de unii proprietari. Preşedintele comisiei va fi secretarul de stat Maricel Popa, iar membri sunt trei reprezentanţi ai Direcţiei pentru Resurse Energetice, primarul comunei Alunu din judeţul Vâlcea şi trei dintre proprietari, aleşi prin tragere la sorţi.<<<  Pagina 2 / 15  >>>


Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter