EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
Vineri, 25 Octombrie 2013

Exploatarea minieră Husnicioara va fi preluată de RAAN

carbuni_99.jpgExploatarea minieră Husnicioara va fi transferată până cel mai târziu la mijlocul lunii noiembrie de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN).
Administratorul judiciar al RAAN, Ion Tudor, a declarat joi că externalizarea carierei de extracţie a lignitului necesar termocentralei Romag-Termo va contribui la diminuarea costurilor, mai ales pe durata procedurii de reorganizare a acesteia, intrată în insolvenţă în luna septembrie 2013.

Marti, 15 Octombrie 2013

Minerii din Mehedinţi au reluat activitatea de extracţie a cărbunelui

mineri_lampase.jpgMinerii din cariera de suprafaţă Husnicioara au reluat, marţi, activitatea de extracţie a cărbunelui după ce, timp de aproximativ două săptămâni, au fost în şomaj tehnic, a declarat liderul de sindicat, Rafael Norocel Ciorăscu.
Potrivit sursei citate, minerii au sistat activitatea din cauza stocului excesiv de lignit, de aproape 40.000 de tone, existent în depozitele Cucuieţi şi Valea Copcii ca urmare a sistării furnizării acestuia din cauza debitelor de peste 200 milioane lei ce îl are de achitat Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) către Complexul Energetic Oltenia (CEO).

Miercuri, 09 Octombrie 2013

Disponibilizări la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului

mineri_71.jpgÎncepând de marţi, 489 de angajaţi ai Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului - formată din minele neviabile Petrila, Paroşeni şi Uricani - au devenit şomeri.
"Începând cu data de astăzi, 8 octombrie, celor 489 de disponibilizaţi de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului le-a încetat contractul individual de muncă, aceştia urmând a-şi efectua formalităţile de lichidare. După încheierea acestor formalităţi vor intra în posesia plăţilor compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă", a declarat, marţi, Domokos Laszlo, preşedintele Sindicatului "Huila" Valea Jiului, din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului.


Miercuri, 02 Octombrie 2013

Au fost reluate livrările de cărbune către Termocentrala Romag-Termo

carbuni_8.jpgCariera minieră de suprafaţă Husnicioara a reluat furnizarea cărbunelui către Termocentrala Romag-Termo, întreruptă în urmă cu şase săptămâni, a declarat miercuri liderul sindical, Rafael Norocel Ciorăscu.
Potrivit acestuia, minerii au renunţat să mai livreze lignit sucursalei respective a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din cauza intrării acesteia în insolvenţă şi a debitelor de aproximativ 200.000 de lei pe care le are aceasta de achitat pentru cărbunele cumpărat.

Luni, 09 Septembrie 2013

Producţia de cărbune net a scăzut cu 31,9%, în primele şapte luni din 2013

tren_carbuni.jpgProducţia de cărbune net a României a totalizat, în primele şapte luni ale acestui an, 2,542 milioane de tone echivalent petrol (tep), fiind cu 31,9% (1,191 milioane tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În perioada menţionată, România a importat 318.600 tep cărbune net, cu 66.600 tep (17,3%) mai puţin comparativ cu cantitatea importată în aceeaşi perioadă din 2012.

Joi, 29 August 2013

Minerii din Mehedinţi au sistat livrările de cărbune către RAAN din cauza neachitării facturilor

mina_9.jpgUnitatea Minieră Mehedinţi a sistat livrarea cărbunelui către Termocentrala Romag-Termo a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din cauza debitelor restante la plata facturilor de achiziţie de aproximativ 200 milioane de lei, a declarat miercuri liderul sindicaliştilor, Rafael Norocel Ciorăscu.


Vineri, 09 August 2013

Avem lignit pentru încă 60 de ani. E o comoară de zeci de miliarde de euro

mina_carbune4.jpgRezervele geologice de lignit disponibile la Compania Lignitului Oltenia, integrată în Complexul Energetic Oltenia, sunt estimate la circa 20 de miliarde de tone ceea ce, considerând un preţ actual al tonei de circa 20 de euro, ar însemna rezervele totale evaluate la circa 400 de miliarde de euro.
În realitate, însă, exploatabilă ar fi maxim o treime din cantitatea amintită, după cum precizează Ion Petroniu, director de Dezvoltare la CEO. Ceea ce plasează zăcământul din Oltenia la o valoare de circa 130 de miliarde de euro.

Vineri, 09 August 2013

Minerii mehedinţeni au intensificat livrările de teama autoaprinderii cărbunelui

stoc_carbune.jpgMinerii din bazinul carbonifer Husnicioara au intensificat livrările către Sucursala Romag-Termo a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) pentru a evita autoaprinderea acestuia în depozitele din cariera Cucueţi şi Valea Copcii, a declarat joi liderul de sindicat Rafael Norocel Ciorăscu.
Potrivit sursei citate, zilnic cantitatea de 7.000 tone lignit este transportată cu garniturile de tren pe platforma industrială a RAAN unde sunt asigurate, datorită instalaţiilor de PSI, condiţii de protejare împotriva fenomenului de autoaprindere care poate fi generat de temperaturile ridicate, de peste 40 de grade Celsius.

Vineri, 21 Iunie 2013

Salariaţii de la CE Oltenia vor lucra pe 25 iunie, iniţial declarată zi de concediu fără plată

mineri_3.jpgCei aproximativ 19.000 de mineri din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor fi chemaţi marţi, 25 iunie, la serviciu, deşi iniţial era una dintre cele patru zile de concediu fără plată programate de conducerea societăţii pentru această lună, se arată într-un comunicat de presă remis joi de biroul de presă al companiei.
Potrivit sursei citate, având în vedere perioada secetoasă prognozată în următoarele zile, CEO funcţionează cu cinci grupuri energetice, iar, în conformitate cu înţelegerea pe care directoratul a făcut-o în mod direct cu salariaţii CEO, se revine la programul normal de lucru în data de 25.06.2013, iniţial declarată ca zi de concediu fără plată.


Joi, 13 Iunie 2013

Producţia de cărbune a României a scăzut anul trecut cu 4,3% şi a reprezentat 0,2% din producţia mondială

tren_carbuni.jpgProducţia de cărbune a României a totalizat anul trecut 6,4 milioane tone echivalent petrol (tep), fiind cu 4,3% mai mică faţă de cea din 2011, şi a reprezentat 0,2% din producţia mondială de cărbune, conform statisticilor companiei petroliere British Petroleum.
În 2012, producţia de cărbune a fost cu 200.000 tone mai mică faţă de cea din 2002.<<<  Pagina 3 / 15  >>>


Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter