EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
Vineri, 16 Mai 2014

Attila Korodi: “Ministerul Mediului comandă un studiu privind impermeabilitatea solului de la Roşia Montană”

korodi_attila3.jpgMinistrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă la Cluj, că ministerul pe care îl conduce va comanda un studiu legat de exploatarea auriferă de la Roşia Montană.
El a precizat că specialiştii care vor realiza studiul vor verifica gradul de impermeabilitate a zonei iazului de decantare.

Luni, 05 Mai 2014

Gabriel Resources pregăteşte un caz de arbitraj internaţional împotriva României

Rosia-Montana_45.jpgCompania canadiană Gabriel Resources pregăteşte un caz de arbitraj internaţional împotriva României în care va cere despăgubiri de miliarde de dolari, după ce a încercat fără succes în ultimii 15 ani să dezvolte proiectul minier Roşia Montană, potrivit publicaţiei canadiene The Glode and Mail.
Gabriel Resources face planuri pentru acest caz, care va fi audiat probabil la Viena în a doua jumătate a acestui an, concomitent cu oprirea activităţilor în România, pentru conservarea rezervelor financiare, scrie publicaţia, fără să citeze sursele informaţiei.

Miercuri, 02 Aprilie 2014

Roșia Montană Gold Corporation disponibilizează circa 80% dintre angajați

mineri_rosia_montana.png367 dintre cei 481 de salariați ai Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) își vor pierde locul de muncă începând cu luna aprilie.
“Din cauza întârzierilor nejustificat de mari în evaluarea și avizarea proiectului minier de la Roșia Montană, în ciuda eforturilor companiei, Roșia Montană Gold Corporation este constrânsă să-şi reducă foarte mult activitatea, măsură care va duce la disponibilizarea a circa 80% dintre angajați”, se arată într-un comunicat al companiei.


Marti, 18 Martie 2014

Șeful Gabriel Resources nu crede că proiectul minier Roșia Montană va fi aprobat în acest an

Jonathan-Henry _6.jpgDezvoltatorul proiectului minier Roșia Montană va rata fereastra de oportunitate pentru flotarea la bursa londoneză din cauza întârzierilor apărute în aprobarea proiectului, transmite cotidianul Daily Telegraph.
Compania canadiană Gabriel Resources intenționa să acceseze piața londoneză pentru vânzarea unor obligațiuni în valoare de 1,5 miliarde de dolari cu care să finanțeze dezvoltarea proiectul minier Roșia Montană.

Luni, 03 Martie 2014

Şomaj tehnic pentru aproape 400 de angajaţi ai RMGC

mineri_rosia_montana_6.jpgAproape 400 din cei 500 de angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), printre care personal ce lucra la decolmatarea, punerea în valoare şi conservarea reţelei miniere Cătălina Monuleşti, au intrat de sâmbătă în şomaj tehnic.
"RMGC confirmă reducerea activităţii companiei, prin intrarea în şomaj tehnic a 392 de angajaţi, ca urmare a întârzierilor repetate în procedura de evaluare şi autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană", a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al companiei, Cătălin Hosu. El a menţionat că se speră ca această situaţie să fie temporară.

Vineri, 04 Octombrie 2013

RMGC: “Dacă proiectul nu va fi aprobat în forma actuală, atunci boardul nu va fi de acord cu creşterea participaţiilor statului român”

logo_rmgc.jpgReprezentanţii companiei Roşia Montană Gold Corporation au anunţat joi că, dacă proiectul nu va fi aprobat în forma actuală, atunci boardul nu va mai fi de acord cu o creştere a participaţiilor statului român la proiect.
"Sunt o serie întreagă de raţionamente, inclusiv de iniţiative legislative care au ca obiect alterarea modului în care industria minieră lucrează, nu vreau să intru în detalii. Dacă, evident, se aprobă alt proiect decât ceea ce am propus noi la Ministerul Mediului, este o problemă şi o să mergem către boardul nostru să întrebăm cum putem rezolva această situaţie. Ideea boardului nostru a fost creşterea la 25% (a participaţiilor statului la proiect - n.r.) să o facem în condiţiile proiectului existent. Sunt puţine şanse să renunţăm. Practic, discuţia de creştere a participaţiilor la 25% şi la 6% (a redevenţei - n.r.) se făcea în condiţiile proiectului Roşia Montană aşa cum este el conturat acum. Dacă acest proiect este aprobat într-o formă mult diferită, probabil că boardul nostru nu îşi va mai menţine oferta de a merge la 25% şi la 6%", a spus Dragoş Tănase, director general al RMGC, în cadrul Comisiei speciale parlamentare care analizează exploatarea minieră de la Roşia Montană.


Joi, 03 Octombrie 2013

Tănase (RMGC): "Pentru implementarea proiectului minier mai este nevoie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari"

rosia_montana34.jpgPentru implementarea proiectului minier de la Roşia Montană mai este nevoie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, la care se adaugă fondul de lucru pe primele luni până la începerea obţinerii veniturilor din vânzarea aurului, a declarat, joi, directorul general al companiei Roşia Montană Gold Corporation, Dragoş Tănase.
Tănase a fost audiat în cadrul Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului care analizează exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Joi, 03 Octombrie 2013

Dragoş Tănase (RMGC): "Cianura deversată în râurile de decantare va fi de 3 miligrame pe litru"

tanase_dragos_4.jpgDirectorul general al RMGC, Dragoş Tănase, a declarat joi că, prin tehnologia folosită de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), cianura deversată în râurile de decantare va fi de 3 miligrame pe litru.
'Tehnologia cu cianură este folosită doar în circuit închis, doar în cadrul uzinei, nu vor exista deversări în altă parte. În lume este acceptat undeva la 50 miligrame pe litru să deversezi în iazuri de decantare. În urma accidentului de la Baia Mare (unde se foloseau 400 miligrame pe litru n.r.) Uniunea Europeană, printr-o comisie, a analizat această problematică şi a venit cu o Directivă, în 2006, prin care se spunea că dacă facem minerit aurifer în Europa folosind tehnologia cu cianură, maximul concentraţiei pe care o poţi deversa în iazurile de decantare este de 10 miligrame pe litru. Noi, la Roşia Montană, am gândit să ajungem la 3 miligrame pe litru, ceea ce înseamnă o treime din limita maximă maximă a Uniunii Europene', a spus Tănase în cadrul Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului care analizează exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Joi, 03 Octombrie 2013

Dragoş Tănase (RMGC): "Roşia Montană Gold Corporation a investit în patrimoniul de la Roşia Montană 30 de milioane de dolari"

catalina_monulesti2.jpgRoşia Montană Gold Corporation (RMGC) a investit în patrimoniul de la Roşia Montană 30 de milioane de dolari, a declarat joi directorul general al instituţiei, Dragoş Tănase, la audierile din comisia parlamentară care analizează exploatarea minieră de la Roşia Montană.
'Până astăzi investiţia totală în patrimoniu este de 30 milioane de dolari. Prin noul acord ne propunem să mai investim 70 de milioane de dolari doar în Roşia Montană. Am adus o contribuţie la patrimoniul naţional undeva la 30 milioane de dolari', a arătat Dragoş Tănase.


Joi, 03 Octombrie 2013

Dragoş Tănase (RMGC): "Din principalele 15 proiecte aurifere din Europa, România deţine patru"

tanase_dragos2.jpgDin principalele 15 proiecte aurifere din Europa, România deţine patru, a declarat, joi, Dragoş Tănase, director general Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), la audierile din comisia parlamentară care analizează exploatarea minieră de la Roşia Montană.
'Industria minieră a fost foarte importantă în România. Am avut 400.000 de angajaţi în industria minieră din România, iar astăzi mai avem undeva la 20.000 de angajaţi. Producţia industrială este practic la nivelul minim. România are un potenţial foarte mare. Dacă luăm doar aurul, vedem că în principalele 15 proiecte aurifere din Europa, România are patru. Există un proiect la Roşia Montană, mai există unul la Rovina, unul la Certej şi unul la Cluj. România are patru perimetre astăzi, are patru proiecte aurifere astăzi în derulare', a spus Tănase.Pagina 1 / 5  >>>


Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter