EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
Miercuri, 02 Octombrie 2013

RMGC: Tehnologia propusă pentru mina de la Roşia Montană este unica metodă cu adevărat sigură

logo_rmgc.jpgTehnologia propusă de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) pentru mina de la Roşia Montană 'este unica metodă cu adevărat sigură', testată de experţi şi folosită în peste 500 de mine din întreaga lume din ţări precum Finlanda, Suedia, Canada, SUA, Australia sau Noua Zeelandă, se arată într-un comunicat al companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).
Compania face aceste precizări în urma punctelor de vedere exprimate de Institutul Geologic al României şi de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică (ICPE-CA) potrivit cărora specialiştii acestor instituţii studiază şi experimentează, de mai mult timp, o tehnologie relativ nouă pe plan mondial pentru extragerea componentelor din minereuri printr-o tehnologie care nu implică 'cianurarea'.

Luni, 16 Septembrie 2013

Dragoş Tănase: "Licenţa de exploatare a proiectului de la Roşia Montană este secretă pentru că aşa prevede legea românească"

tanase_dragos2.jpgLicenţa de exploatare a proiectului de la Roşia Montană este secretă pentru că aşa prevede legea românească, iar noi nu vrem să încălcăm legea, a declarat, sâmbătă seara, la Antena 3, Dragoş Tănase, directorul general al Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/.
'Documentul /licenţa de exploatare, n.r./ este secret pentru că aşa prevede legea românească, adică toate licenţele de exploatare sunt secrete. Roşia Montană nu are un tratament special, ci noi ne încadrăm într-un cadru legal. Noi am făcut publice toate informaţiile relevante din contract. Nu suntem dispuşi să încălcăm legea românească. Această licenţă se referă la conţinutul geologic al zăcământului de la Roşia Montană. Am investit în acest program zeci de milioane de dolari', a afirmat Tănase.

Miercuri, 11 Septembrie 2013

Directorul companiei Gabriel Resources ameninţă că va da în judecată România, dacă proiectul Roşia Montană va fi oprit

gabriel_4.jpgDirectorul general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat, miercuri, că firma canadiană va da în judecată Guvernul român, cerându-i miliarde de dolari, în cazul în care, săptămâna viitoare, Parlamentul va adopta o lege care va pune capăt proiectului minier de la Roşia Montană, transmite publicaţia The Globe and Mail.
'În cazul în care Camera inferioară respinge proiectul, vom transmite o notificare formală referitoare la intenţia de a iniţia o acţiune în instanţă pentru multiple încălcări ale tratatelor internaţionale privind investiţiile, în valoare de până la patru miliarde de dolari', a declarat Jonathan Henry.


Marti, 10 Septembrie 2013

Gabriel Resources evaluează toate opţiunile posibile dacă proiectul Roşia Montană va fi respins, inclusiv o acţiune în justiţie

rosia_80.jpgCompania canadiană Gabriel Resources a anunţat luni că vrea o confirmare a declaraţiilor făcute recent de premierul Victor Ponta şi de mai mulţi miniştri ai guvernului său referitoare la respingerea proiectului Roşia Montană, informează un comunicat de presă al companiei Gabriel Resources.
'În cazul în care proiectul va fi respins atunci compania va evalua toate acţiunile posibile, inclusiv înştiinţarea oficială a intenţiilor sale de a demara o acţiune în justiţie pentru încălcarea tratatelor internaţionale privind investiţiile', se arată în comunicatul companiei canadiene. În plus, Gabriel Resources sfătuieşte investitorii să adopte o atitudine prudentă în tranzacţionarea acţiunilor sale.

Joi, 05 Septembrie 2013

Acordul de mediu pentru Roşia Montană ar putea fi emis în septembrie 2013, exploatarea ar putea începe în 2016

rosia_79.jpgExtracţia minereurilor de aur şi argint de la Roşia Montană este prognozată să înceapă în noiembrie 2016, potrivit calendarului de autorizare, inclus în proiectul de Acord între Guvernul României şi Roşia Montană Gold Corporation, publicat pe site-ul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.
În anexele documentului citat se arată că Acordul de mediu, pe care RMGC îl aşteaptă de câţiva ani, va fi emis în septembrie 2013 de către Ministerul Mediului.

Joi, 29 August 2013

Guvernul a adoptat proiectul de lege referitor la Roşia Montană

guver_3.jpgProiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană a fost adoptat marţi în şedinţa de guvern, el urmând să fie transmis Parlamentului, a informat Executivul.
Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4% în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.


Marti, 20 August 2013

Exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană ar urma să înceapă în noiembrie 2016

rosia_montana5.jpgExploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor.
Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, se arată într-un draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Coropration pentru începerea exploatării, document aflat încă în lucru.

Luni, 15 Iulie 2013

Guvernul negociază creşterea participaţiei la Roşia Montană şi mărirea redevenţei

Rosia-Montana_45.jpgGuvernul şi compania canadiană Gabriel Resources negociază creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) de la 19,31% la maxim 25% şi a redevenţei plătite de la 4% la 6%.
Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Vineri, 14 Iunie 2013

Adrian Gligor: "Vrem să contribuim la transformarea Roşiei Montane într-o reală atracţie turistică"

primaria-vecheRM.jpgCompania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), în parteneriat cu Primăria şi Consiliul local, au ajutat la restaurarea unui număr de 20 de case din centrul istoric, printre care şi clădirea vechii primării, se precizează într-un comunicat de presă.
"Programul de investiţii, în contextul proiectului minier, va salva patrimoniul din Roşia Montană de la degradare şi va contribui la dezvoltarea turismului local şi regional", se arată în comunicat.


Marti, 09 Octombrie 2012

Peste 80.000 de vizitatori a avut până acum Centrul de Informare al Proiectului Roșia Montană

Centru-rosia.jpgCentrul de Informare al Proiectului Roșia Montană aniversează 10 ani de activitate, perioadă în care a oferit în permanență informații corecte şi argumente cu privire la investiția minieră propusă de Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) în zonă și la impactul proiectului asupra economiei regionale și naționale, asupra comunității, mediului și patrimoniului cultural, se arată într-un comunicat de presă.
Centrul și-a deschis porțile în octombrie 2002, în actualul cămin cultural al comunei, fiind de la bun început un punct de întâlnire cu comunitatea locală și cu vizitatorii interesați de proiectul minier și de beneficiile pe care le va aduce zonei. După șase ani, centrul s-a extins și s-a mutat într-o casă primitoare situată câteva numere mai sus, chiar în Piaţa Veche - clădirea de la numărul 321A, construită în 1867, care este inclusă în programul de restaurare a centrului istoric demarat de compania minieră.<<<  Pagina 2 / 5  >>>


Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter