EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
Luni, 02 Iunie 2014

Membrii CL Baia Mare au refuzat să viziteze uzina companiei Romaltyn Mining

romaltyn_baia-mare.jpgConsiliul Local (CL) Baia Mare a refuzat vineri invitaţia Romaltyn Mining de a vizita uzina de tratare a minereurilor neferoase, majoritatea membrilor forului local considerând că reprezentanţii companiei ar trebui să vină în faţa consiliului pentru a-şi susţine punctul de vedere.
Reprezentanţii PSD, PDL, UDMR, UNPR, PC şi PP-DD au respins invitaţia, considerând-o neavenită, mai ales că primăria şi Romaltyn Mining se află în proces. De cealaltă parte, grupul consilierilor PNL a susţinut că este necesară o informare la faţa locului asupra stadiului investiţiilor efectuate de companie.

Luni, 02 Iunie 2014

CE Oltenia susţine că nu a negociat sau promis admiterea vreuneia dintre revendicările sindicaliştilor grevişti

CEOltenia_1.jpgAdministraţia Complexului Energetic Oltenia a anunţat vineri, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu a negociat, promis sau adus în discuţie admiterea vreuneia dintre revendicările celor trei persoane afiliate la sindicate din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) care au făcut greva foamei timp de nouă zile în faţa sediului companiei.
"Administraţia CE Oltenia salută decizia persoanelor care manifestau în faţa sediului societăţii de a înceta un protest inutil, declanşat la comanda unor factori politici. Protestul a fost întrerupt în urma anunţului că, după aprobarea bugetului, vor începe, conform legii, negocieri pe Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Acest lucru fusese comunicat, de fapt, şi în urmă cu două săptămâni. Administraţia îşi menţine poziţia de a invita la întâlniri periodice liderii de sindicat care pot dovedi că reprezintă salariaţii, FNME nefiind, la această oră, în măsură de a demonstra acest fapt", se arată în comunicatul de presă.

Vineri, 30 Mai 2014

Liderii sindicali din minerit au renunţat, după nouă zile, la greva foamei

golea_greva_impactgorj.jpgCei trei lideri sindicali, membri ai Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), aflaţi în greva foamei de nouă zile, au anunţat, joi dimineaţa, că renunţă la această formă de protest după ce au convenit cu administraţia Complexului Energetic Oltenia (CEO) un program de măsuri.
Potrivit lui Marin Golea, vicepreşedintele FNME, decizia de ieşire din greva foamei a fost luată după discuţiile avute cu membrii conducerii CEO şi în urma cărora s-a stabilit un anumit program de măsuri ulterioare. Printre acestea se numără stoparea presiunii asupra angajaţilor şi respectarea hotărârilor judecătoreşti definitive.


Vineri, 23 Mai 2014

Vicepreşedintele FNME, alături de alţi doi sindicalişti, continuă greva foamei

golea_greva_impactgorj.jpgLiderul Sindicatului Minerul Rovinari şi vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Marin Golea, se află, pentru a doua zi consecutiv, în greva foamei, el fiind decis să nu renunţe la protest până când conducerea Complexului Energetic Oltenia nu va da curs solicitărilor sindicale.
Marin Golea, alături de alţi doi membri ai sindicatului pe care îl reprezintă, au petrecut noaptea de miercuri spre joi în faţa sediului CEO. Aceştia spun că, deşi se află de mai bine de 24 de ore în greva foamei, nimeni din administraţia CEO nu a luat legătura cu ei. Mai mult, Golea acuză conducerea gigantului energetic de faptul că a dat dispoziţie subunităţilor din teritoriu să nu se mai acorde concediu de odihnă în eventualitatea în care alţi membri de sindicat ar dori să li se alăture greviştilor.

Joi, 22 Mai 2014

Protestul spontan de la termocentrala Mintia s-a încheiat

mintia.jpgProtestul spontan de la termocentrala Mintia s-a încheiat miercuri, după mai bine de cinci ore, sindicaliştii şi administraţia Complexului Energetic Hunedoara (CEH) urmând să aibă o întâlnire cu ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, pe 26 mai, la Bucureşti, pentru a discuta modul în care se poate calcula tariful la energia electrică prin formula mixului energetic.
În opinia sindicaliştilor, fără un tarif unic la energie, calculat ca o medie între costurile de producţie în termocentrale şi hidrocentrale, electricitatea produsă de CEH nu poate deveni competitivă pe piaţa liberă de profil.

Joi, 22 Mai 2014

Minerii din Valea Jiului, solidari cu protestul de la Mintia; lucrul însă nu se întrerupe

protest_mineri33.jpgMinerii de la exploatările de huilă din Valea Jiului sunt solidari cu energeticienii de la termocentrala Mintia, însă nu se pune problema întreruperii lucrului, a declarat, miercuri, la Mintia, preşedintele Sindicatului ''Muntele'', Petre Nica, sosit la faţa locului pentru a participa la negocierile începute de sindicalişti cu administraţia.
"Nu pune problema întreruperii lucrului, cel puţin în acest moment, cât încă mai avem pârghii de negociere amiabilă. Am înţeles că directorul general al CEH a fost informat că vom avea o întâlnire cu ministrul Răzvan Nicolescu, de la Departamentul Energiei, în cursul zilei de luni, la Bucureşti", a spus liderul sindical.


Marti, 20 Mai 2014

Oraşul minier Berbeşti se confruntă cu o nouă alunecare a haldei de steril

cariera_77.jpgOraşul minier Berbeşti se confruntă cu noi alunecări de teren după ultimele ploi, sterilul deplasându-se spre pârâul care traversează oraşul şi existând riscul ca albia acestuia să fie obturată.
"Pământul a luat-o la vale. Suntem un oraş în care a fost zeci de ani exploatat cărbunele şi avem depozite de steril. Ploile din ultima vreme au reactivat vechile alunecări de teren, iar cea mai gravă este în amonte, pe pârâul Tărâia, acolo unde a mai fost şi în urmă cu câţiva ani. Deja lucrurile se precipită. Există riscul ca acest steril să ajungă în apele pârâului şi albia să fie obturată, iar apele să distrugă tot cartierul de case din zonă. Am înaintat deja memorii astfel încât să nu ajungem la o catastrofă", a declarat luni primarul oraşului Vintilă Chelcea.

Luni, 19 Mai 2014

Un sfert din personalul TESA de la termocentrala Mintia va pleca în şomaj tehnic, prin rotaţie

mintia.jpgUn sfert din personalul TESA de la termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), ar putea pleca în şomaj tehnic, prin rotaţie, de la 1 iunie, potrivit unei hotărâri adoptate în şedinţa Consiliului de Administraţie al CEH, a declarat vineri preşedintele Departamentului Energetic din Sindicatul "Muntele", Cristian Iştoc.
Potrivit acestuia, de şomajul tehnic vor fi afectaţi aproximativ 100 de angajaţi, în fiecare lună, până la sfârşitul anului. "Consiliul de Administraţie a aprobat ca 25% din personalul TESA să intre în şomaj tehnic, prin rotaţie, până la sfârşitul anului. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 iunie şi este consecinţa situaţiei financiare grele prin care trece CEH, care nu poate vinde atâta energie electrică încât să se susţină pe piaţă", a explicat liderul sindical.

Luni, 19 Mai 2014

Bilanțul definitiv al accidentului minier din Turcia este de 301 morți

accident_turcia_2.jpgBilanțul definitiv al accidentului minier înregistrat marți la Soma, în vestul Turciei, este de 301 marți, a anunțat sâmbătă ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, transmite agenția France Presse.
Echipele de salvare au recuperat sâmbătă după-amiază încă două cadavre ale minerilor blocați în exploatarea de la Soma.


Joi, 15 Mai 2014

Bilanțul catastrofei miniere din Turcia a crescut la 282 de morți

turcia_282.jpgNoi cadavre au fost aduse la suprafață în cursul nopții de miercuri spre joi din mina din vestul Turciei unde s-a produs marți un accident, bilanțul morților ajungând la 282, a anunțat ministrul energiei Taner Yildiz, relatează AFP.
'La ora (locală) 08.00, bilanțul este de 282 de morți', a declarat ministrul turc. Bilanțul precedent al acestei catastrofe produse în mina de cărbune din Soma, provincia Manisa, era de 274 de morți.Pagina 1 / 27  >>>


Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter