EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
Miercuri, 14 Mai 2014

Trei zile de doliu național după accidentul minier în Turcia

accident-Turcia.jpgTurcia a anunțat miercuri trei zile de doliu național după accidentul minier survenit marți în vestul țării și al cărui bilanț a crescut la 205 morți.
''Ca urmare a catastrofei survenite în mina de cărbune din Soma, district în provincia Manisa, a fost decretat un doliu național de trei zile, începând cu data de 13 mai'', a anunțat serviciul de presă al premierului Recep Tayyipr Erdogan, citat de AFP.

Luni, 05 Mai 2014

Constantin Niţă: “În şase săptămâni vom începe crearea societăţii mixte între CEO şi compania Huadian”

ce_rovinari.JPGMinistrul Economiei, Constantin Niţă, a afirmat sâmbătă, la Târgu-Jiu, că în şase săptămâni se va începe crearea societăţii mixte între Complexul Energetic Oltenia şi compania chineză Huadian, un proiect care vizează investiţii de circa un miliard de euro la termocentrala Rovinari.
Acesta a precizat că realizarea noului grup de 600 MW, în colaborare cu cei de la Huadian, va crea aproximativ 400 de locuri de muncă. În context, ministrul a vorbit şi despre investiţiile aflate în derulare la cele două termocentrale, Turceni şi Rovinari.

Luni, 05 Mai 2014

Victor Ponta: “Mă voi lupta pentru interesele statului român privind exploatarea de la Roşia Montană”

ponta_victor_7.jpgPremierul Victor Ponta a declarat sâmbătă, la Târgu-Jiu, că se va lupta pentru interesele statului român în ceea ce priveşte exploatarea de la Roşia Montană.
Întrebat cum comentează faptul că reprezentanţii companiei canadiene Gabriel Resources au dat interviuri în presa străină susţinând că vor da statul român în judecată pentru că nu şi-a respectat angajamentele de exploatare şi ce va face în legătură cu Roşia Montană, prim-ministrul a afirmat că nu vrea ca statul român să plătească despăgubiri şi că se va lupta pentru interesele României.


Luni, 05 Mai 2014

Premierul Victor Ponta i-a cerut managerului CEO să asigure continuitatea unităţii energetice

carbune_5.jpgPremierul Victor Ponta i-a cerut sâmbătă, la Târgu-Jiu, în cadrul unei întâlniri cu autorităţile locale şi centrale, managerului Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, să aibă grijă ca pe viitor producţia de cărbune să rămână în România şi pentru următorii 50 de ani.
Totodată, prim-ministrul a afirmat că producţia de energie termo este cea mai sigură, iar CEO va rămâne cu adevărat "plămânul" pe energie termo.

Luni, 28 Aprilie 2014

Conturile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, blocate din cauza concediilor medicale ale minerilor

mineri33.jpgConturile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara au fost blocate de o firmă de executare silită pentru că instituţia nu ar fi achitat toţi banii necesari pentru concediile medicale ale minerilor din Valea Jiului, pe o perioadă de trei ani.
Activitatea Casei de Sănătate nu este însă perturbată, deoarece poprirea are o valoare de 167.500 lei şi se referă la cheltuieli şi onorarii de executare silită, în timp ce volumul de plăţi al instituţiei către furnizorii medicale este de ordinul milioanelor de lei.

Luni, 28 Aprilie 2014

Traian Băsescu: “Mineritul se poate dezvolta ecologic; nu vreau să se interpreteze că mai sunt un adept al tehnologiilor cu cianuri la Roşia Montană”

basescu2.jpgPreşedintele Traian Băsescu consideră că mineritul se poate dezvolta ecologic dacă se decide relansarea acestei ramuri industriale şi nu doreşte să se interpreteze că el mai este un adept al utilizării tehnologiilor cu cianuri la Roşia Montană.
"Că vorbim de cărbune, că vorbim de cupru, că vorbim de aur, avem obligaţia să relansăm aceste ramuri industriale, care consolidează industrial România şi creează şi locuri de muncă. Sigur, nu vreau să se interpreteze că mai sunt un adept al utilizării tehnologiilor cu cianuri la Roşia Montană. Am văzut reacţia populaţiei şi nu sunt unul care să trăiască desprins de reacţia populaţiei. Dar avem la Baia Mare un investitor, un inventator român care propune altă soluţie de exploatare a aurului, cu sodiu, nu ştiu, o soluţie românească. Deci mineritul se poate dezvolta ecologic dacă ne hotărâm să generăm relansarea acestei ramuri industriale şi m-aş bucura dacă în zece ani România ar ajunge să aibă o economie în care ponderea industriei în PIB ar depăşi 50%", a afirmat duminică Băsescu la o dezbatere organizată de Fundaţia Mişcarea Populară.


Miercuri, 23 Aprilie 2014

Un abataj al Minei Petrila a fost închis şi inundat, din motive de securitate a exploatării

mina_petrila.jpgUn abataj al Minei Petrila, din Valea Jiului, a fost închis prin inundare cu apă, de la distanţă, după ce în acest loc de exploatare a huilei a avut loc un fenomen de autoîncălzire a cărbunelui, procedurile tehnice impuse de o asemenea situaţie urmând să fie finalizate în cursul zilei de miercuri, conform estimărilor conducerii Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ).
Locul a fost urmărit cu mare atenţie în ultima perioadă, deoarece se află în imediata vecinătate a unui alt abataj în care a avut loc o dublă explozie de metan, în anul 2008, iar acum conducerea minei a dorit să evite orice evenimente nedorite.

Marti, 22 Aprilie 2014

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin nu este de acord cu transferul minei Husnicioara la administraţia locală

CE-oltenia3.jpgPrimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, şi-a exprimat dezacordul, sâmbătă, faţă de intenţiile Ministerului Economiei de a transfera cu titlu gratuit mina Husnicioara de la Complexul Energetic Oltenia la administraţia locală.
Potrivit sursei citate, respectiva propunere ar însemna un dezastru pentru Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin care nu dispune de logistica necesară gestionării exploatării Husnicioara.

Marti, 15 Aprilie 2014

Complexul Energetic Oltenia - cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din țară

centrala_rovinari.jpgComplexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, constituit prin contopirea Complexului Energetic Turceni, Complexului Energetic Rovinari, Complexului Energetic Craiova și Societății Naționale a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu, a fost înființat în luna mai a anului 2012 și joacă un rol important în Europa, având o capacitate totală de producție de 3.900 de megawați (MW).
Activitatea Complexului Energetic Oltenia se desfășoară în patru județe: Gorj, Dolj, Mehedinți și Vâlcea, având în componență patru termocentrale.


Marti, 15 Aprilie 2014

Tichete cadou de Paşte pentru minerii din Valea Jiului

mineri_paroseni.jpgMinerii din Valea Jiului vor beneficia de tichete cadou în valoare de 400 de lei pentru Sărbătorile de Paşte, în timp ce energeticienii de la termocentralele Mintia şi Paroşeni vor primi un adaos salarial de câte 300 de de lei brut, în conformitate cu prevederile din contractul colectiv de muncă.
"Minerii vor primi tichetele cadou în cursul zilei de marţi. De aceste tichete cadou vor beneficia angajaţii de la minele de huilă ce fac parte din cadrul Complexului Energetic Hunedoara", a declarat luni preşedintele Sindicatului "Muntele", Petre Nica.<<<  Pagina 2 / 27  >>>


Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter